Libar

Godina života

Evo nas na početku još jedne nove godine. Onu prošlu, mrsku nam 2020-u, upamtit će čovječanstvo kao godinu „novog normalnog“. Taj uhu neugodni koncept ostat će nam ugraviran u podsvijesti još jako dugo vremena, i koliko god se trudili, izbjeći ga ne možemo. Kada pogledam unatrag, vidim neizvjesnost, ljutnju, strah, tjeskobu. U sebi samoj. U tebi.

Prošla je. Puna prepreka i tako teška. Prava škola za život. Što sam naučila na tom putovanju? Prvo, da je život nepredvidiv. Izbaci te iz kolosijeka, izuje iz postola. Ne znam tko nije iskusio vrtlog življenja. A onda se prilagodiš. Onaj prvi trenutak i tjedan nošenja maski. Stavi je! Dezinficiraj se! Pa brišeš sebe, i sve oko sebe. Zatvaraj! Kafiće, grrr. Restorane, teretane, centre. I bi tako-famozni lockdown. Bilo je to tada čisto testiranje strpljenja. I dokazali da možemo puno toga pretrpjeti. Slobodu više ne uzimamo zdravo za gotovo. Promišljamo je, učimo, očekujemo. Svi moji bliski, od rodbine, prijatelja, kolega, od onih najspremnijih i najpouzdanijih, do onih nervoznih i skeptičnih, svi su uspjeli pomiriti se sa situacijom, presložiti karte i nastaviti živjeti.

U cijeloj ovoj nepredvidivosti koja je pokazala iskonsku snagu i moć prirode, shvatila sam dvije stvari. Hoćete li prvo lošu vijest? Ništa nije vječno. A dobra vijest! Ništa nije vječno. Život je zaista kratak. Uživajte u njemu. Današnji lijepi trenutci su sutrašnje lijepe uspomene. Stvarajte ih! Ništa nije ljepše od onog osjećaja kada s najdražima ispisuješ priču. Dogovor za šetnju, kavu iz trafike, pizzu iz kućne pećnice.

Ta činjenica da smo osvijestili koliko smo društvena bića najvažnija je škola za budućnost. Žudjeli smo za kontaktom, prijateljima povrh svega. Bili smo sretni kad bismo ih sreli. Što sam naučila? One male stvari su bitne. One nas pokreću. I ništa nas ne može zaustaviti. Dalje idemo preskačući prepreke. Nisam sama. I nitko nije sam. Život je škola i 2020-u možemo ne voljeti, ali ćemo joj jednog dana biti zahvalni!

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.