Libar

Djevojka iz močvare

ocjena-4

Djevojka iz močvare (original: Where the Crawdads sing)
Delia Owens

Izdavač: Vorto Palabra, 2019.

„Djevojku iz močvare“ morate upoznati. Ovo je priča o životu, odrastanju, prirodi, smrti. Kya Clarks je djevojčica koju su svi napustili te je prisiljena živjeti sama u močvarnom području Sjeverne Karoline. I pratimo razvoj. Život zapravo. Ono što me zapanjilo jest proces kojim je taj krhki curetak prigrlio nemilosrdnu prirodu i učinio je svojom Majkom. Roman obiluje zaista prekrasnim i detaljnim opisima flore i faune tog kraja i tjera vas da se koncentrirate na detalje i tražite smisao u njima. Ako su važni za djevojku, mora da su važni i za radnju priče. Iako su svi likovi, počevši od glavne junakinje, dosta plošno prikazani, zapravo to nije nimalo zakinulo priču za dramaturgiju jer se na kraju dade zaključiti da je pravi protagonist sama priroda, a ona je detaljno apostrofirana.

Zaklela bih se da je roman oda prirodi, a ne ženi, prvenstveno zbog činjenice da je autorica u poznim godinama svoj prvijenac ispisala pri povratku s dugogodišnjeg istraživanja centralne Afrike. Onaj tko se pažljivo zadubi u štivo mogao bi dobiti i uvid u stanje uma i životne prilike stanovnika s juga SAD-a,kao i u položaj Afro-Amerikanaca pa i žena tih ključnih pedesetih i šezdesetih godina za Ameriku.

Nije ovo remek-djelo, ali priča je pitka, umješno su ukomponirani elementi detektivske priče, trilera, ljubavnih zavrzlama, te su poglavlja strukturirana na način da se vraćaju s prošlosti na sadašnjost. Nadodala bih još da su fino utkane i poeme poznatih i nepoznatih južnjačkih autora pa je time dodatno pokriven kulturološki aspekt romana. Sve u svemu,vrijedi pročitati  ovo posve neočekivano i drugačije djelo,prepuno iznenađenja. Naravno,zadnje dvije godine jedan je od bestsellera u svijetu,a to nije za zanemariti.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.