Libar

Narcos

NARCOS
Biografija, drama, kriminalistički
Netflix
Kolumbija, SAD
IMDb: 8.8

Kreatori: Karlo Bernard, Chris Brancato, Doug Miro
Glumci: Pedro Pascal, Wagner Moura, Boyd Holbrook
Producenti: Jeese Rose Moore, Christophe Riandee
Redatelj: José Padilha
3 sezone (30 epizoda)
Godina: 2015-2017

Proizvod najpopularnije američke streaming platforme Netflix svjetlo TV ekrana je ugledao 2015. godine, opće prihvaćen od ljubitelja kriminalističkih priča koje su prebukirale TV scenu. Za razliku od prosječnih ostvarenja koje predvode Zakon i red, CSI, Navy CIS, Kosti … Narcos je pobrao simpatije i najkritičnije skupine gledatelja. Fascinantna biografska kriminalistička drama o mafijaškom bossu Pablu Escobaru, koji je postao najutjecajnija osoba u Kolumbiji na temelju trgovine kokainom. Radnju serije pratimo kroz svjedočanstvo agenta DEA, policijske agencije za suzbijanje trgovine drogom, gdje se naglašava borba za prevlast s drugim narkobosovima.

Agent DEA-e Steve Murphy (Boyd Holbrook), prati život Pabla Escobara (Wagner Moura) od prvog izlaska na crno tržište preko švercanja alkohola i cigareta u kamionima do ilegalne proizvodnje i distribucije kokaina. Čileanski kemičar Mate Moreno (Luis Gneco) upoznaje Escobara s koncepcijom proizvodnje kokaina, šire se labaratoriji i proizvodnja, a uz pomoć Carlosa Lehdera (Juan Riedinger) kokain stiže i u Miami (SAD). Droga postaje iznimno popularna među bogatima i utjecajnima , pa se lanac trgovine širi što izaziva borbu za tržište i sukob između narkokartela u Kolumbiji i SAD-u. DEA agenti Steve Murphy i Javier Peña (Pedro Pascal) u suradnji s kolumbijskim pukovnikom Carillom prekidaju lanac trgovine prema SAD-u, i Escobara smještaju iza rešetaka. U vrlo kratkom periodu trgovina kokainom je prerasla u posao vrijedan 50 milijadi dolara koji je iza sebe ostavio tisuće žrtava. Pablo Escobar je u seriji, kao i u realnom životu hladnokrvi ubojica, ali od sirotinje doživljen kao spasitelj (moderni Robin Hood) koji korupcijom i zastrašivanjem održava sustav. Wagner Moura u ulozi Escobara idealno ostvaruje ulogu kompleksne ličnosti koja je istovremeno bila okrutna i karizmatična. Raspadom Medellinskog kartela u zadnjoj sezoni pratimo uništavanje narkokartela Cali u  južnoj Kolumbiji uz čiju pomoć je eliminiran Pablo Escobar i njegovi suradnici.

Serija je dinamična, razvija se na temelju činjenica i istinitih događaja uz demonstraciju arhivskog materijala s kojim se pojačava dokumentarna razina. Na trenutke će uznemirujući sadržaj odvući najosjetljivije od ekrana, ali kod većine će izazvati reakciju hiper zainteresiranosti i pozornost do posljednje episode. Glavni pokazatelj je gledanost serije koja je svoj maksimum dosegla u trećoj sezoni. Nisu izostale brojne nagrade i nominacije od najprestižnijih svjetskih organizacija – People’s Choice Awards, BANFA, Zlatni globus što seriju svrstava u jednu od najboljih u sferi biografskih kriminalističkih drama.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.