Libar

Škola za život

Što je „Škola za život“!? S pozicije učitelja i nastavnika pitanje koje trebamo postaviti s odmakom od najmanje dva četverogodišnja obrazovna ciklusa, možda i više. U ovom trenutku se najbolje zadržati na tezi da nam je projekt „Škola za život“ potreban. Planovi i programi, ciljevi i zadatci, nastava, vrednovanje … koje nam je formalno zadano još u prošlom stoljeću, definitivno ne drži vodu u 21. stoljeću. Nije potrebno biti učitelj i nastavnik, roditelj i učenik, da zaključiš: „kurikularna reforma“ je nasušno potrebna i u perspektivi treba biti spas za posrnulo hrvatsko društvo. Nakon nekoliko ranijih neuspješnih pokušaja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je prije par godina pokrenulo projekt koji je praktičnu primjenu dobio kroz eksperimentalnu fazu u koju su ušli s 48 osnovnih i 26 srednjih škola iz svih županija u Republici Hrvatskoj. Eksperimentalni program je bio u misiji provjere primjenjivosti novih kurikuluma i oblika metoda rada, te novih nastavnih sredstava. Cilj je postavljen na povećanje kompetencija učenika u rješavanju problema i povećanju zadovoljstva učenika u školi, te motivaciji njihovih učitelja i nastavnika. Paralelno se na platformi Loomen odvijala edukacija učitelja i nastavnika, kako bi spremno dočekali službenu fazu početka provedbe „Škole za život“.

I tako smo u nastavnu 2019./2020. krenuli svi u niskom startu, „ugrubo“ od prvih i petih razreda (osnovna škola) i prvih razreda (srednja škola), da sad ne navodim ostale specifične situacije u sedmim razredima ili strukovnim školama! Novi udžbenici, sadržaji koji su dobili teme, izborne teme, puno slobode za kreaciju, ali malo vremena za pripremu i implementaciju. Vrlo brzo su školske prostorije punili ključni termini: ishodi, kompetencije – elementi vrednovanja i procjenjivanja … Nije to bio HNOS – provokativno nazvan „Hvali Novo Obrađuj Staro“, na školsku scenu je stupila KURIKULARNA REFORMA, kod većine dionika dočekana s upitnicima iznad glave, ali i s nadom da donosi bolje. Informacije su govorile da će nakon par mjeseci prilagodbe u vizitu doći učitelji i nastavnici edukatori; u teoriji se ništa nije prepuštalo slučaju, dominirala je ozbiljnost.

Baš kad smo skupljali prve praktične dojmove „Škole za život“, uočavali prednosti ishoda učenja i samovrednovanja, kod učenika primijetili napredak u rješavanju problemskih zadataka, na vrata nam nije pokucao kolega edukator; bio je to Covid s brojem 19. Virus je napao i kurikularnu reformu, zatvorio vrata škola, učenike i učitelje poslao na online nastavu. Na scenu je opet stupila improvizacija, snalaženje u novim okolnostima, kod jednih nervoza, kod drugih prigoda za bijeg jer sve će to proći i bez njih – „Život ide dalje“! U prvi plan je došao strah u kojem je „Školu za život“ zamijenila „Borba za život“,a ona traje i u tekućoj nastavnoj 2020./2021. iako je projekt nastavio život. Sad se svi nadamo da ćemo iz „borbe“ izaći kao pobjednici i stečeno iskustvo iskoristiti kao najbolju „Školu za život“!

Robert Donis

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.