Libar

Herojska nacija

Zajedništvo, snaga, nada, ponos, zahvalnost, riječi su kojima bih opisala posljednjih nekoliko tjedana. Vrijeme od kada je Banovinu zatresao snažan potres. Period u kojem je svatko od nas ispoljio svoju toplu i humanu stranu. Ljudskost i srčanost koja je pokazala kako je moguće da svatko od nas u trenutku ostavi sve manje bitno po strani, nadiđe sve prepreke i nesebično pomogne drugoj osobi. Svatko na svoj način, koliko može, na način koji može, ali s istim ciljem – pomoći drugome u nevolji. Heroji čija srca zakucaju kao jedno onda kada je najpotrebnije.

Tko zna po koji put sam se osjetila ponosno zbog zajedništva i herojskog duha kojeg pokažemo u ključnim trenucima, lijepim i manje lijepim. Slaveći sportski uspjeh i prikupljajući novac za liječenje djece. Pružajući podršku sugrađanima u borbi za bolje sutra ili kada se udružimo i pomognemo obraniti područja obuhvaćena poplavama, požarima, potresima. Srce mi je ispunjeno ponosom dok promatram kako pomoć dolazi iz svih krajeva Hrvatske i šire. Razna društva, udruge, organizacije, tvrtke, bezbroj volontera koji su se solidarizirali, organizirali i pomogli. Bivši sunarodnjaci koji su trbuhom za kruhom otišli u neke druge zemlje i u svojim novim okolinama prikupljaju pomoć i pomažu. Pokazuju svojim susjedima ono što je, na žalost, većina zapadnog svijeta svojim razvojem i otuđenjem izgubila. Pokazuju im onu našu najljepšu i jedinu bitnu stranu, istinsku ljudskost.

U tim trenucima me se najviše dojmi pomoć „malih ljudi“ kao što je ona djevojčice oboljele od maligne bolesti koja dječaku iz Petrinje poklanja novi playstation kojeg je netom dobila na dar. Mama koja svoje dijete na par dana povjerava rodbini kako bi iz Dalmacije otišla pomoći. Nezaposlena osoba koja daje svoje posljednje novce kako bi sudjelovala u kupnji kamp kućice i na taj način pomogla barem jednoj obitelji. Baka i djed koji poklanjaju jednu od svojih preostalih i davno kupljenih, ali dragocjenih i dobro očuvanih toplih prekrivača. Mudriji i sa više životnog iskustva znaju koliko je u tim trenucima potrebno osjetiti toplinu. Osobe s malim mirovinama koje odvajaju kako bi pomogle, a ni same nemaju dovoljno. Stranci koji su se u to vrijeme zatekli u Splitu, a na neki način su saznali što se događa. Svi oni koji su svoje godišnje odmore odlučili provesti u pomaganju i koji su kuhali, šišali, skladali, svirali, razvrstavali, odvozili i izvještavali. Penjali se, uklanjali razorene djelove, primili obitelji u svoj smještaj i pokušali razgovorom barem malo mještanima olakšati najteže trenutke. Svi koji su u ovo izazovno i neizvjesno vrijeme donirali svoj novac i pomogli. Heroji čija srca zakucaju kao jedno onda kad je najpotrebnije.

Ponosna sam na našu prkosnu moć duha koja se uvijek pojavi u ovakvim trenucima. Gura nas prema naprijed i pomaže nam da u sebi pronađemo zadnje atome snage kako bismo prevladali sve teškoće koje su nas zadesile. Ovaj put kao i svaki put ranije, zajednički. Ova izazovna situacija nas je još jednom podsjetila na vrijednost zajedništva i kako na taj način možemo mnogo postići. Obnoviti domove i škole, sva mjesta do kojih sežu najranija sjećanja, parkove i klupice u kojima su sjedili s prvom simpatijom, mjesta na kojima su zasvirali svoje prve note. Nismo svjesni da smo im pomažući dali dio sebe i utkali dio sebe u zalog za bolju budućnost. Pomažući njima, ujedno smo pomogli i sebi. Na trenutak smo se odmaknuli od izazovne svakodnevnice, uzdignuli se nad vlastitim nedaćama i pomogli drugome. Osjetili smo se korisnima, osvijestili vlastitu vrijednost i barem na kratko u ovim teškim okolnostima osjetili sreću i ponos jer smo nekome pomogli. Osjećaji kojima su nam svima trenutno jako potrebni. Ono najdragocjenije što ostavljamo u nasljeđe budućim naraštajima je svijest o vrijednostima koje su istinski bitne u životu. Nužnost da u svakom trenutku zajednički, nesebično pomognemo drugoj osobi i pružimo joj snagu i nadu kad je najpotrebnije. Ono najbitnije, ostavljamo bezbroj primjera koji pokazuju kako biti dobar i srčan čovjek. Heroji čija srca zakucaju kao jedno onda kad je najpotrebnije.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.