Libar

Online nastava

Da nam je netko u 2019. godini ili ranije pričao priču o globalnoj izolaciji, samoizolaciji, maskama, školi na daljinu koja će dobiti definiciju online nastave, nikada ne bi povjerovali. Učinilo bi nam se nestvarnim, stranim, dalekim … i vrlo brzo bi prešli na nekakvu drugačiju temu. Ipak, skoro godinu dana naša stvarnost je upravo online nastava i općenito komunikacija na daljinu, koja u životu škola održava sustav.

Kao i sve što se dogodi iznenada, a pogotovo u slučaju korona pandemije,  dočekali smo nespremni. Kod mnogo učitelja, nastavnika i profesora je moderna tehnologija isključivo pomoćno sredstvo za ostvarivanje ciljeva u nastavnom procesu, pa je prelazak na online nastavu za većinu bio krupan zalogaj. „Na liniji“ nastava  ima svoje pozitivne i negativne strane što se kroz kratku priču može prezentirati. Naime, najveća prednost online nastave je fleksibilnost, pa učionica postaje mobilna: soba, dnevni, priroda … kauč, krevet, pod, pločnik … internet signal osigurava nastavu. Drugačije okruženje kod učenika i studenata djeluje pozitivno na produktivnost, jer svatko ima mogućnost kreirati vlastiti prostor za učenje. Zbogom nametnuto, gase se alibi priče o zagušljivoj i zamornoj učioničkoj nastavi, istovjetnom okruženju, upadicama pojedinaca koje stvaraju nervozu! Naprosto vlada opuštenija atmosfera, nad glavom nema nastavnika ili profesora, ne moraš biti konstantno usredotočen, što može biti pozitivna i negativna strana ovakve nastave. Sve postaje individualno, koliko je pojedinac sklon samomotivaciji i ustrajnosti, a i nositelji nastavnog procesa neće baš dopustiti da se učenik ili student ulijeni. U konačnici iz svega valja izvući korist i pritom je nebitno jesi li u pidžami ili džinsu, uredno fenirana ili raščupana, s bradom ili obrijan. Nastava budućnosti je ušla u našu sadašnjost, ali ništa neće moći zamijeniti predavanje uživo, razgovor, demonstracije, fizičke debate … Online nastava je kao vožnja automobila, ali nije isto kad sjedneš i voziš Renault, pa se prebaciš u BMW. Prvi te doveze do cilja, ali s drugim putuješ brže i ugodnije i na kraju još dobiješ ekstra vrijeme.

Živimo u vremenu i okolnostima kad nam je bolje ograničeno, a online nastava se nalazi u istoj kategoriji i svoj puni smisao i važnost će dobiti u kombinaciji s nastavom uživo. Kad se sve „normalizira“ više se nećemo vraćati na staro, sad je sigurno da će se iskustvo provedbe online nastave iskoristiti da nastavu budućnosti učini raznovrsnom, zanimljivom i najkvalitetnijom. Mi smo tek na početku, a … omne initium difficile!

Robert Donis

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.