Libar

Svjetski dan borbe protiv raka

Imate rak. Rečenica koju nitko nikada ne želi čuti. Kada je čujete, sve u trenu stane. Oko vas se priguše svi tonovi. U moru zaglušujuće tišine, kao jeka odzvanja spoznaja o dijagnozi koju ste dobili.

Znam, jer se to dogodilo i meni kada sam saznala da bolujem od leukemije – raka koštane srži. Poslije prvotnog šoka u meni su se izmjenjivale razne emocije i javljala se hrpa raznoraznih pitanja u kojima je prednjačilo pitanje „Zašto?“.

Boraveći sama u sobi u izolaciji u koju je smjelo ući samo bolničko osoblje, a posjete sam vidjela preko stakla, imala sam pregršt vremena za razmišljanje. Nikada se nisam smatrala pretjerano snažnom osobom, ali sam odlučila da ću se od prvog trenutka postaviti kao ratnik i hrabro poći u borbu za život. Svoju najvažniju bitku.

Tijekom liječenja sam razmišljala o svemu što sam odgađajući propustila, misleći da imam vremena to i ostvariti. Razmišljala sam o svemu što mi znači i čemu se želim posvetiti kada izađem iz bolnice. Ciljevima koje ću ostvariti kada sve ovo bude iza mene. U tim sam trenucima shvatila jednostavnost života i što je istinski bitno. Shvatila sam da je život predivan i da se za njega doista vrijedi boriti. Kako je vrijeme odmicalo, trudila sam se upijati sve vrijedne životne lekcije i mudrosti koje su dolazile putem. Uz veliku podršku bliskih ljudi, hrabro sam koračala korak po korak i pobjedila u najvažnijoj bitki.

Puno je spoznaja koje sam shvatila dok sam se borila za život. Iako je cijelo iskustvo bilo prepuno izazova, ovaj ću životni period prvenstveno pamtiti kao jedno veliko i vrijedno životno iskustvo koje mi je pomoglo da iz temelja svoj život promijenim na bolje. Postala sam sretnija, zadovoljnija i bolja osoba. Naučila sam voljeti sebe, poraslo mi je samopouzdanje i postala sam svjesna svoje snage. Danas mi sve više znači, radujem se svakom danu i vidim ljepotu u svemu. Cijenim svaki trenutak dana i istinski se radujem životu. Shvatila sam kako je zdravlje neizmjerno važno i koliko je bitno ispunjavati sebi one male gušte koji život znače, te uživati u svakom trenutku okruženi dragim ljudima koji nas podržavaju. Ništa ne odgađati i ne uzimati zdravo za gotovo, jer ništa nije zagarantirano. Svaki dan je specijalna prilika za sve što vam znači.

Postala sam neizmjerno zahvalna na novom životu i drugoj prilici koju sam dobila. Još više jer znam da mnogi nisu bili te sreće. Baš zbog njih na nama je još veća odgovornost da živimo ispunjenim životom. 

U čast svim hrabrim ratnicima koji se sad lavovski bore protiv raka i onim hrabrim junacima koji su izgubili bitku, te njihovoj obitelji, prijateljima i svima koji su se borili zajedno s njima.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.