Libar

Vjetrenjače našeg života

Svatko on nas ima neku prepreku u životu s kojom se svakodnevno suočava, no borimo li se dovoljno da bismo promijenili i odstranili prepreku koja nas koči da živimo onako kako zaslužujemo? Svatko od nas je rođen kao ratnik, urođena nam je potreba da se izborimo sami za sebe čak i u beznadnim situacijama, zato se trebamo izboriti i srušiti „vjetrenjaču“ koja nas sputava u našim ciljevima.

Našim rođenjem počinje prva borba, borba za dah, gdje se cijelim svojim tijelom borimo kako bismo nastavili živjeti. Zatim učimo jesti, govoriti i hodati, i time istražujemo svijet oko nas. S vremenom dođemo u doticaj sa širom društvenom zajednicom naših vršnjaka. U njoj se podsvjesno nastojimo prilagoditi, ali unatoč našim nastojanjima, nekada nećemo biti prihvaćeni. S godinama ćemo nailaziti na sve više problema, no ponekad bitke neće biti očite drugim ljudima, borbe koje vodimo sami sa sobom. S njima se najčešće susrećemo kada smo u dubini svojih misli te počnemo osjećati neobičnu prazninu koju ne možemo uvijek spoznati. Tada se često odijelimo od ostalih i krenemo se zapitkivati što je uzrok boli. Te bitke traju dugo i one nas oblikuju, izgrađuju našu osobnost. Nerijetko se uplašimo stvari koje otkrijemo o sebi, svojih mana i emocija koje ne možemo kontrolirati. Opet se borimo i nalazimo rješenja kako znamo i umijemo. Odrastanjem sazrijevamo i mijenjamo životne prioritete. Svatko od nas će jednom doći na raskrižje kada ćemo biti prisiljeni izabrati zanimanje koje će biti dio naše svakodnevnice. Vrijednost svake borbe je u tome da mi zapravo nikad ne gubimo. Bitka u kojoj pobijedimo sebe i svoje strahove, emocije, u kojoj prihvatimo odlaske, oproštaje i nove životne periode nikad nije pogubna.

Prije svega, vjetrenjača je uvriježeni izraz za unaprijed izgubljenu borbu, no ima li netko pravo odrediti vašu sudbinu umjesto vas? Sami određujemo našu sudbinu, no neki se ljudi boje napraviti korak ne shvaćajući da će ih problemi pratiti do kraja života ako im se ne suprotstave.

Pokušavate li to promijeniti? Iz dana u dan se trebate boriti sami sa sobom i pokušavati biti ustrajni u svojim ciljevima i namjerama, no nekada ni to nije dovoljno. Nekada uza se morate imati ljude koji vas vole i poštuju, koji nikada neće odustati od vas, a to je jedino vaša obitelj. Koliko god bilo teško, oni nikad neće odustati od vas i na tome  im trebate biti zahvalni. S tim zaključkom moj strah je nestao i nadam se da će i vaš. Zbog moje vjetrenjače sam shvatila da nikad ne treba prestati nadograđivati sebe jer kada prestaneš, uvijek ćeš naići na drugu vjetrenjaču. Dobra stvar kod vjetrenjača je ako im makneš jedan dio, one više nisu u funkciji.

Kjara Zorić

2 komentara

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.