Libar

Genijalna prijateljica

GENIJALNA PRIJATELJICA (TETRALOGIJA)
Autor: Elena Ferrante
Nakladnik: Profil, 2016.

Četiri sveska genijalne sage o životu dviju Talijanki poharala je recentnu književnu konkurenciju. Sve su glasniji zahtjevi da se knjiga uvrsti u talijanske lektire, a već je proglašena klasikom 21. stoljeća. Prije nego zakoračim u priču, htjela bih napomenuti i par zanimljivosti o autorici. Elena Ferrante zapravo je pseudonim i nitko ne zna tko je ona, ili pak on. Već je prije napisala vrhunske romane koji su polučili uspjeh, no uspijeva i dalje držati pravi identitet tajnim. S obzirom na problematiku koju često razlaže u svojim djelima, nije to nikakvo čudo.

Da se vratim romanu. Kroz četiri knjige od kojih svaka nosi pojedinačni naslov (ovisno o razdoblju koje opisuje) provučena je slika Napulja od ranih 50-ih do kraja 90-ih godina 20. stoljeća, i to kroz oči dviju prijateljica, Elene (Lenu) i Lile. Iako pripovijest započinje u sadašnjosti, ubrzo se vraćamo u razdoblje njihovog djetinjstva i mladosti. Opisana je čitava generacija živopisnih likova, uz detaljne analize siromašnih Napolitanaca stavljajući njihove privatne probleme u širi kontekst. Štošta se provlači kroz mnoštvo kratkih poglavlja: sukobi fašista i komunista, zataškavanje homoseksualizma u lokalnoj zajednici, nepotizam i korupcija, mafijaški obračuni, položaj žena u obitelji i društvu.

Dvije su prijateljice krenule potpuno drugačijim putovima  koji nas vode u neprekinuti lanac događaja koji mijenjaju svijet, njihov osobni, ali i onaj talijanski. Prva knjiga je najizazovnija, upoznajemo radnju i likove, pa na trenutke jedva čekate da poglavlje završi jer se zbog intimnih ispovijedi naratorice u liku djevojčice radnja nepotrebno razdužuje, a ponekad i komplicira. Ispisano je to namjerno, jer djevojčica uči pisati i razvija svoj talent, a čitatelj to mora shvatiti. Vrijedi izdržati, jer je svako sljedeće poglavlje pitkije i potpunije. Knjige se čitaju u jednom dahu jer ste stavljeni u poziciju iščekivanja koje se ne možete riješiti.

Posrijedi je duboka analiza talijanskog društva; njegovo seciranje i ogoljivanje sukoba tradicionalnog i modernog. Promjena koja definira žene. Priču možemo preslikati i na Hrvatsku jer se čita na mnogo načina. I sama je autorica pri kraju romana ukomponirala opis doživljaja čitatelja, koji se uvelike razlikuje jedan od drugoga, u oprečne formulacije, jer „svatko evocira fiktivnu knjigu koju je izmislio s pomoću vlastitih predrasuda“. Stoga, knjige u ruke i upišite se u njih dok ih čitate!

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.