Libar

Posljednji ples

THE LAST DANCE
Dokumentarac, biografija, povijest
Netflix
SAD
IMDb: 9.2

Akteri: Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman, Phil Jackson, Jerry Krause, Jerry Reinsdorf
Produkcija: ESPN Films, NBA Entertainment, MSM
Redatelj: Jason Hehir
1 sezona (10 epizoda)
Godina: 2020.  

Dokumentarni serijal “Posljednji ples” priča je o najvećem i najboljem košarkašu u povijesti, ali i o franšizi “Bikovima”, Jordanovim trenerima, suigračima i ljutim protivnicima.

“Bikovi” predvođeni Jordanom na početku priče u sezoni 1997./1998. osvajaju peti NBA naslov, što ih čini najboljom košarkaškom momčadi tadašnjice. Cilj je ponoviti niz od tri uzastupna naslova, koji su ostvarili u periodu 1991.-1993. Direktor operative “Bikova” Jerry Krause neočekivano najavljuje rebuilding momčadi i promjene u klubu. Krause je već niz godina u tihom sukobu s glavnim zvjezdama momčadi Jordanom i Pippenom pa ga najavljene promjene samo produbljuju, pogotovo kada Krausova meta postane trofejni trener Phil Jackson. Momčad i trener na sreću navijača ostaju u istom sastavu za još jednu sezonu koju je Jackson nazvao “Posljednji ples” jedne od najvećih momčadi u povijesti košarke i sporta.

“The Last Dance” je izvanredan društveno-kulturni dokumentarac koji će privući širu populaciju gledatelja. Posebno je emotivan za skupinu ljubitelja NBA utakmica koja je 1990-ih u čekala kasne noćne sate kako bi uživala u izvedbama košarkaških gladijatora. Ukupno 10 epizoda u kojima se u svakoj isprepleće priča o mladom Jordanu, osvajanju prvih pet naslova i detaljima iz zadnje trofejne sezone, ne ostavljaju previše vremena za gledateljski predah. Priča o sportskoj dominaciji kroz lik i djelo pobjednika Michaela Jordana obogaćena je detaljima iz privatnog života ključnih ljudi “Bullsa”, što u serijalu multiplicira doživljaj u kojem se izmjenjuju drama i uzbuđenje koje glavne aktere vodi do pobjede i sportskog vrha.

U serijalu je svoju ulogu dobio i naš Toni Kukoč koji se nakon osvajanja Europe s Jugoplastikom (POP 84), dokazao i na NBA parketima sudjelovanjem u osvajanju tri naslova s Bullsima (1996.-1998.). Toni je uspjesima na najvišoj razini zaslužio etiketu jednog od najboljih Europljana koji su igrali na najvećoj košarkaškoj sceni. Krasila ga je svestranost zbog koje je mogao biti najbolji strijelac u ekipi, u drugoj utakmici dati pečat altruizma kroz asistencije ili riješiti utakmicu u zadnjoj sekundi. Bez obzira bili sportaš ili ne, voljeli košarku ili ne, velika priča o najvećoj momčadi i najboljem igraču u povijesti će vas ostaviti prikovane za kauč od prve do zadnje minute. Samo je jedan AIR Jordan i Bullsi za vječnost!

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.