Libar

Noć u kojoj sam shvatio sve: on je veći od najvećeg!

Tema današnje kolumne moj je veliki rizik. Riskiram da vas, dragi čitatelji, neće nimalo zanimati. A opet se nadam da ćete znati o kome pričam, a ako i ne budete znali, da ću vas barem zaintrigirati da pogledate nešto novo, možda zavolite jedan sport.

Noć koja je iza nas za mene je bila besana. Odlučio sam gledati SuperBowl, jednu od najgledanijih utakmica u svijetu uopće. Radi se o finalnoj utakmici NFL-a, američke lige u sportu kojeg mi ovdje nazivamo američkim nogometom. Sport je to koji je sve prihvaćeniji i izvan granica Sjedinjenih Američkih Država, s vojskom vjernih fanova koji su spremni biti budni cijele noći i gledati nešto drugačije, nešto što u svojim zemljama nemaju.

Već sredinom druge četvrtine noćašnje utakmice, gledajući kako Tampa Bay Bucaneers, tim koji inače simpatiziram, idu po svoj drugi naslov u klupskoj povijesti, sam sam sebi promrmljao u bradu ‘Ipak je bilo do njega’. A tko je on, pitate se? On je Tom Brady, u očima cijelog svijeta aposlutno najveći igrač u povijesti ovog sporta. A od danas i u očima vašeg kolumnista. Tom Brady je s New England Patriotsima osvojio šest naslova prvaka. S klupe je momčad vodio Bill Belichick, trener hrvatskih korijena i mnogi su se pitali tko je zaslužniji za njihove dosege koje nitko prije njih nije ostvario, a male su šanse da će ih itko i uspjeti ponoviti. Brady ili Belichick, Belichick ili Brady? Ova je sezona bila prva u kojoj nisu radili zajedno, a s obzirom na Bradyjeve godine (duboko zagazio u 44.) mislilo se da taj odgovor nikada nećemo dobiti. Malo tko je vjerovao da bi Brady mogao Bucse odvesti do naslova u svojoj premijernoj sezoni. Ali vjerovao je on.

Peti naslov najkorisnijeg igrača finalne utakmice i sedma titula nisu ga učinile besmrtnim. On je u sportskom smislu besmrtan odavno. Ipak, jedna je misterija riješena. Tom Brady je taj koji je sve godine vukao New England. Tom Brady je pobijedio u srazu dvojice najvećih. I ništa manji zbog toga ne postaje Bill Belichick. I on će uskoro vrlo vjerojatno otići u mirovinu kao najveći trener u povijesti tog sporta. Ali, jedan će čovjek otići kao još veći.

Tom Brady vrlo vjerojatno nije najbolji quarterback u povijesti igre. Sigurno nije najatraktivniji igrač kojeg ste imali priliku gledati. Ali, kvalitete koje je on donosio timu, njegov pobjednički duh, činjenica da je neosporni vođa … E, to nije imao nitko drugi. I baš zato, Tom Brady najveći je u povijesti sporta. I s odmakom od samo jednog dana, mogu reći da mi je žao što sam tolike godine proveo sumnjajući u to.

Kapa do poda, gospodine Brady, nadam se da ćemo vas svi imati priliku još gledati na gridironu.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.