Libar

Junački u nastavak sezone

NK Junak iz Sinja predstojećeg vikenda ulazi u proljetni dio sezone u 2. HNL, a čeka ga velika borba za ostanak. Trenutno stanje na tablici Junaka pozicionira na pretposljednje mjesto (ispred NK Solina), ali sa svega nekoliko bodova ispod zone ispadanja, što ostavlja prostora za optimizam. Jesenska polusezona je bila isprekidana zbog djelovanja korona virusa koji je u nekoliko navrata zaustavio treninge i odgodio utakmice. Igrači NK Junaka i stručni stožer su sve stoički podnijeli i nadoknadili zaostatke usprkos brojnim samoizolacijama, kartonima i ozljedama. Na samom startu nakon dva poraza je klupu napustio trener Stipe Grčić, uspješno ga je nekoliko kola zamijenio pomoćnik Dario Sablić, da bi se uprava kluba ipak odlučila za iskusnog lokalnog trenera Stipu Balajića.

Momčad Junaka je uglavnom ostala na okupu, u Hajduk II. se s posudbe vratio Bruno Jenjić, klub je napustio Stipe Barać, dok će Andrija Bandalo zbog teže ozljede propustiti polusezonu. U klub je stigao 23-godišnji ofenzivac Roko Nekić iz Primorca iz Biograda, a moguće je da još netko odjene plavi dres do kraja prijelaznog roka. Trener Balajić je odradio pripreme bez poraza, sa Solinom i Rudešom (2:2), pobjede nad Zrinjskim iz Mostara (2:1), Hajdukom II. (3:2) i OSK-om iz Otoka (6:0). Uoči početka natjecanja je najvažnije da su stručnom stožeru na raspolaganju svi igrači (zdravstveni bilten pozitivan), i da je atmosfera u klubu i na terenu optimistična. Važno je istaknuti da je NK Junak u drugoligaško natjecanje ušao s trećeligaškim budžetom, i da se u usporedbi s konkurencijom u 2. HNL koja ima izdašnija financijska sredstva, nalazi na posljednjem mjestu. Ekipa starta u petak u Zagrebu protiv NK Dubrave, a u idućem kolu u Sinj dolazi NK Orijent 1919.

Predsjednik kluba Stipe Perić je ostvario primarni cilj ulaskom u 2. HNL, a sada je važno ostati u drugom rangu zbog generacija koje dolaze što se može ostvariti uz pomoć grada Sinja i sponzora čiji je broj u tekućoj sezoni sve veći. Uprava je kroz proteklo razdoblje funkcioniranje kluba podigla na višu razinu, što je vidljivo kroz marketinšku aktivnost, infrastrukturna ulaganja i ulaganja u napredne tehnologije. Naime, NK Junak ima nakon „velike četvorke“ u 1. HNL najviše pretplatnika i pregleda na YouTube kanalu, uvedena je zajednička sezonska pretplata za NK Junak i KK Alkar. Formirana je zajednica sponzora „Plava obitelj“ koja se širi i pokazuje visoku razinu senzibiliteta za svoj klub. Za potrebe omladinske škole je uređeno malo igralište s umjetnom travom, a do ljeta se očekuje postavljanje umjetne trave na pomoćno igralište što bi značajno povećalo mogućnosti i ambicije. Klub je organizirao radionice na teme prehrana i rehabilitacija sportaša. U suradnji s kondicijskim trenerom Dragom Horvatom uloženo je u naprednu tehnologiju za monitoring igrača (sportski grudnjaci) kako bi se unaprijedila analitika (pretrčana kilometraža, sprintevi, otkucaji srca, brzina trčanja …) što struci daje cjelovitu sliku stanja igrača.

Iz navedenog je jasno da uprava kluba ne gleda kratkoročno, ostanak u drugom rangu i infrastrukturno napredovanje sa sobom povlači podizanje kvalitete rada u omladinskoj školi, što bi kroz četverogodišnje razdoblje omogućilo ulazak mlađih uzrasta (pionira i kadeta) u 1. HNL. Junak je na ispravnom putu i samo je potrebno da lokalna zajednica svoj „brand“ postavi na pravo mjesto, nogomet je najpopularniji hrvatski sport, a cetinski bazen jedan od najtalentiranijih.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.