Libar

Šoping moje radosti

Bliži se kraju razdoblje rasprodaja. Da, znam, živimo u Hrvatskoj, nisu Bog zna kakve, ali čovjeka i male stvari vesele. Mene raduje kupovina kroz cijelu godinu, a to baš i nije najzgodnije za moj bankovni račun. Šoping me opušta. Ima doduše i nekolicina žena kojima je to čudno i smatraju ludošću trošiti vrijeme ulazeći u razne trgovine, isprobavajući odjeću i obuću među ostalim, potom tegliti ogromne vrećice natrag do automobila i na kraju razmišljati strategiju opravdavanja količina kupljenog  pred muškim ukućanima.  Jedna od takvih je i moja prijateljica koja je posljednjih godina prešla na online kupovinu. I spasila se,kaže! Klik po klik, plati i dostava na kućnu adresu. Bez probavanja. Mooolim? Ostatak svekolikog ženskog pučanstva drže se starog, dobrog haračenja kroz centre. Tome svjedoči i službena statistika iz mnoštva anketa američkih društava sociologa i psihologa; naime, istraživanja su pokazala da se čak 80% žena opušta kupovinom.

Da bih vam pomogla u rješavanju tog crva sumnje i osjećaja krivnje ili eventualnog srama koji se javlja dok uživate u procesu, sabrala sam neke relevantne dokazane činjenice. Kao prvo, za to vrijeme ne mislite o problemima koji vas prate ili čekaju. Dokazi su neupitni, šoping otklanja stres i umiruje. Nadalje, nove stvari koje kupite podižu samopouzdanje , a u to spada i kupovina za budućnost-recimo, kupite hlače manjeg broja za dane kad budete mršaviji (op.a) Postavili ste cilj kojemu stremite,izvrsno! Jako bitna stavka je da u šopingu provodite vrijeme s ljudima koje volite. Najčešće je to najbolja prijateljica kojoj vjerujete da će vam reći što vam dobro stoji, ili ako ne stoji, da će to i prešutjeti. I hvala joj na bijelim lažima! Kažu psiholozi da je bit u tome da ste Vi ste ta koja kontrolira situaciju. Ja bih nadodala bar donekle, jer kad krenu sniženja, ne bih baš rekla da se znamo kontrolirati; ali ako imate budžet, onda ga i pokušavate ne prekoračiti (iskustvo je sve). Psihofizički parametri su svima jasni kao dan, doslovno se strelovito podiže razina serotonina-hormona sreće. Uz sve to, čak je i sam window-shopping  šarenih artikala ugodna aktivnost, što je mala utjeha za naša srca, ali za vlastite novčanike velika.

 A pazite sad ovo- za one koji ga nemaju, može zamijeniti hobi ( ovo sam stvarno pročitala u jednom znanstvenom osvrtu i baš mi se svidjela premisa). Šoping je način na koji možete pokazati da vam je stalo,dakle, nije stvar samo sebičnog kupovanja za sebe, govorimo o darovima  za sve prigode, za sve znane i neznane. Predivna spoznaja jest ta da je šoping iskustvo koje traje. Zamislite ponovno kakav je to lijepi dugotrajni osjećaj kada nakon ulova nježno razmatate lovinu i promatrate je, cijeli dan.  Isto tako dolazi i prolongirano uzbuđenje kada ponekad morate sakrivati te slatke male stvari od supruga (mahom), jer,stvarno što će ti toliko borši,an??? Iznenađenjima nikad kraja, dođe kao igra bez granica.

Kao što možete vidjeti, osjećaji koje kupovina izaziva su redom pozitivni i mogu izazvati euforiju, ali svaka takva ekstaza može dovesti i do neminovnog pada. Bitno je naučiti živjeti s činjenicom da se teško možemo riješiti tog huka koji mami, znati se othrvati ovisnosti i paziti da ne potrošite ušteđevinu. Sve smo mi zajedno u tome, neka vas tješi i ta činjenica. A muškarcima nikada neće biti jasno zašto, isto kao što nama nikada neće biti lako objasniti zašto ne!

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.