Libar

Groznica ispitnog roka

Kava, knjiga, zeleni čaj, knjiga, veljača. Što vam je prva asocijacija na ove riječi? Ako niste student, možda kišno poslijepodne uz neku opuštajuću knjigu i omiljeni topli napitak. Ako ste pak student, onda je zasigurno prva (a u ovom slučaju i ciljana asocijacija) ispitni rok, inače jedno od najstresnijih razdoblja godine svakog studenta. To i inače stresno razdoblje trenutno još stresnijim čini epidemiološka situacija. A kako se studenti rješavaju tog stresa zvanog ispiti?

Netko će sada reći „pa nek’ uče na vrime pa neće bit pod stresom“. Dobar savjet, ali uglavnom teško provediv u praksi s obzirom na različite akademske obaveze tijekom semestra (pisanje seminara, rješavanje zadataka s laboratorijskih vježbi, različite prakse i slično), ali i one privatne, te potreban minimum slobodnog vremena svakog pojedinca tijekom kojeg se može posvetiti sebi i svojim hobijima. S obzirom na to, veljača uglavnom bude mjesec intezivnog treniranja moždanih vijugi, a svi znamo da je za dobre rezultate treniranja potreban i kvalitetan odmor. Međutim, to je teško postići kad imate za spremiti 8-9 ispita. Problem polaganja ispita studenti rješavaju na različite načine. Primjerice, često korištena je strategija samozavaravanja: „Thomas Edison je spava 3-4 sata dnevno i još je čovik i žarulju izumia. Šta je onda meni spremit par ispita uz 5 sati sna“. Dobronamjeran savjet: nemojte si to raditi, drugi su probali i jedino što su uspjeli je otkriti da nisu idući Thomas Edison i da su neispavani. Uz samozavaravanje, tu je još jedna strategija kako lakše prebroditi ispitni rok – konzumacija kofeina. Studente koji se oslanjaju na čudotvornu moć kofeina u pospješivanju budnosti i sposobnosti pamćenja može se podijeliti na tri kategorije: kavoljupci, travari i Red Bullovci. Kavoljupci su oni koji se uzdaju jedino u kavu kao izvor kofeina i zbog kojih, vjerojatno svaki ispitni rok, usahne jedno polje kave u Ekvadoru. Tu je i kategorija travara, vjerojatno raširenija nego što mislite. Odnosi se na one pojedince koji su izučili sve vrste bilja koje pomažu u održavanju budućnosti i potom poharali sve kuće čajeva u Splitu da bi iste te biljke pronašli samljevene u čajevima. Najčešće konzumirani čajevi su: zeleni, bijeli i crni, jer prema istraživanjima studenata, taj trojac sadrži najviše čudesne supstance zvane kofein. Osim navedenih, postoje i Red Bullovci, koji su noćni tipovi za učenje te prve dvije kategorije smatraju amaterima. Možete ih prepoznati po kupovini veće količine energetskog napitka, kojeg potom piju cijelu noć i uče, do posljednje kapi. Oni se vode time da iako Red Bull ne daje krila, daje prolaz na ispitu. Koliko je to stvarno istina, ostavljam na vama da procijenite. Uz navedene, tu je i posljednja strategija, a zove se „taj vlak je davno otišao, ali drugi će doći“. Odnosi se na one koji tijekom ispitnog roka „izgore“ i odluče odmoriti moždane vijuge te pokoji ispit prebaciti za neka bolja vremena, odnosno, ljetni ili jesenski ispitni rok. Uz ovu posljednju strategiju usko je vezana i popularna rečenica: „ma ajde, ima rokova“.

Rokova je definitivno bilo i bit će ih, ali je ovaj trenutni ipak specifičan zbog epidemiološke situacije. Dio ispita se polaže na samom fakultetu, dio online – bilo usmeno preko neke web platforme ili preko Google Docs. A kako to izgleda u praksi? Uz uvijek prisutan faktor ispitne anksioznosti u većoj ili manjoj mjeri, koja među ostalim uzrokuje i pojačano znojenje, tu je sada i neprocjenjiv osjećaj kapljica znoja na dijelu lica koje prekriva maska. Što se online ispita tiče, sreća studenata je bila ogromna kada su profesori najavili da će se njihov kolegij polagati online jer se velika većina nadala prepisivanju. Međutim, to se pokazalo kao dvosjekli mač. Naime, takvi ispiti nisu zahtijevali klasičnu reprodukciju činjeničnog znanja pa to što je skripta bila otvorena u jednom od prozora nije bilo od velike koristi. U takvim ispitima se uglavnom traže više razine kognitivnih procesa, primjena, analiziranje i vrednovanje, što zahtijeva da ste dobro upoznati s materijom, ali i da ste ju kritički promislili. Time se zapravo potiče razvoj onih kompetencija o čijoj važnosti i potrebi primjene slušamo cijelo fakultetsko obrazovanje, a na nama je da ih pokažemo i na ovom ispitnom roku, uz manje ili veće količine kave, Red Bulla, zelenog, bijelog ili pak crnog čaja.

Nikolina Jakšić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.