Libar

Igraj, vjeruj, živi!

KREŠIMIR ĆOSIĆ: IGRAJ, VJERUJ, ŽIVI!
Urednica: Ana Ćosić Pajurin
Nakladnici: Večernji list, Zagreb i Udruga Dani Krešimira Ćosića, Zadar
Zadar – Zagreb 2019.

Subota je dan kada se igra finalna utakmica Hrvatskog košarkašog kupa koji nosi ime jednog od najvećih košarkaša s ovih prostora Krešimira Ćosića. U Omišu se sastaju dalmatinski klubovi KK Split i KK Zadar koje povezuje lik i djelo Krešimira Ćosića – igrač Zadra, a trener Jugoplastike. Povodom navedenog događaja uredništvo portala Libar preporučuje autobiografiju Krešimira Ćosića: Igraj, vjeruj, živi!, koju je uredila njegova kćer Ana Ćosić Pajurin na radost svih zaljubljenika u košarku i štovatelja djela velikog Ćosa.

Krešimir Ćosić nas je napustio 1995. godine u 47. godini života, u najboljim godina kada je kao stručnjak za sve razine mogao dati doprinos razvoju hrvatske košarke. Upravo je 1995. godina bila zadnja u kojoj je Hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila medalju na velikim natjecanjima (bronca na Europskom prvenstvu u Grčkoj), kao da je to bio znak za pad i prosječnost iz koje se nikad nismo izvukli. Krešo je zadarski “proizvod” koji se ranih 1970-ih otisnuo na sveučilište Bringham Young University (SAD). Ubrzo je dobio ponudu da se okuša među američkim profesionalcima – NBA (draftiran od strane LA Lakersa), ali je izabrao povratak u Europu. Nije želio prihvatiti da novac upravlja njegovim životom: “Bilo mi je jasno da život ima mnogo šire, dublje i više dimenzije od igre i da je čar igre u pravom, a ne kupljenom nadmetanju. Tako sam rano odlučio da novac, slava i taština za mene ne smiju ništa značiti. Igram, živim i u tome ću uspjeti”, izjavio je Ćosić i ušao u legendu! Karijeru je nastavio u Zadru, Olimpiji, Virtusu Bologna i Ciboni, i na svim parketima bio nositelj i najbolji – trofejni Krešo. S reprezentacijom bivše Jugoslavije je osvojio dvije srebrne i jednu zlatnu olimpijsku medalju, još četiri svjetske i sedam europskih medalja … uz brojna klupska ostvarenja koja su fantastično obrađena u knjizi. Karijeru je jednako uspješno nastavio i kao košarkaški trener vodeći Jugoplastiku, reprezentaciju Jugoslavije, Virtus Bolognu i AEK iz Atene. Na žalost, najveće priznanje nije doživio, posthumno je postao član Basketball Hall of Fame as Player, uz još brojne nagrade na ponos obitelji, prijatelja, navijača i nacije.

Ova jedinstvena autobiografija košarkaškoga genija Krešimira Ćosića nam donosi fantastičnu priču o povijesti košarke (1965.–1983.), o uspjehu i slavi jedne velike generacije, isprepletena njegovim vjerskim i filozofskim dosjetkama. Radi se o priči vrhunskog sportaša koji je oduvijek tražio najbolji put, kojega nisu privlačili ni slava ni svjetla društvene pozornice, koji ni pod koju cijenu nije želio zanemariti obitelj i prijatelje i postati zarobljenik košarke.

“Uvidio sam da košarka nije samo igra, nego da u toj igri i ja mogu biti izigran!”

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.