Libar

Moda u školama

Što je to „radna odjeća“ u školama, kako se oblačiti, a da budemo u granicama pristojnosti, te što bismo trebali izbjegavati? Pitanja su ovo koja često čujemo po školskim hodnicima, ali nikada zapravo ne dobijemo odgovor. U današnjoj rubrici „magazin“ bavit ćemo se ovom temom te pokušati Vama, ali i ostatku naših čitatelja odgovoriti na ova postavljena pitanja.

Ono što nosimo na sebi, glavni je vidljivi simbol raspoznavanja među ljudima. Kažu da po odijelu vidiš kakav je muškarac, vrijedi li to i inače? Ono što nosimo jasno predstavlja našu ličnost i osobnost. Daje do znanja gdje smo i koliko poštujemo sebe i druge oko nas, ali i koliko poštujemo institucije u kojima se nalazimo tako odjeveni, u našem slučaju, škole. U Hrvatskoj odluka o „radnoj odjeći“ ostavljena je učenicima i njihovim roditeljima na slobodan izbor. Ipak, mnoge su škole zabranile pojedine odjevne komade, kao što su hlače od trenirke u elektrotehničkoj, majica kraća od pupka u matematičkoj te općenito kod djevojaka svaki komad odjeće koji je iznad koljena. Znači li to da profesori šetaju okolo s metrom i mjere duljinu odjevnih komada? Nikako, ipak se igra na kartu ljudske savjesti i odgovornosti, koju bi kao srednjoškolci trebali imati. Većina škola spada pod državne javne ustanove, što znači da vrijede kodeksi oblačenja kao i u sudu, banci ili policiji. Podrazumijeva se da nećemo dolaziti u kupaćima, ili nekakvim kostimiranim kombinacijama. Pristojno je odjenuti majice koje pokrivaju kod djevojaka grudi i leđa, a kod dječaka cijela prsa. Košulje su uvijek dodatan plus jer izražavaju profinjenost i daju dozu odgovornosti, ali nisu obavezne. Hlače bi trebale biti ispod koljena, i kod djevojaka i kod dječaka, a to isto vrijedi za suknje. No, ova tema ostaje sama po sebi komplicirana; ovisno s kojeg mjesta gledate i na kojem se mjestu nalazite, zapravo svatko ima različito mišljenje.

Odjeća koju nosimo i prezentiramo pred ljudima prvotni je razlog tuđih mišljenja prema nama. Budimo odgovorni, ne dopustimo da drugi utječu na našu modu, ali isto tako nemojmo sa svojom modom utjecati na druge. Biti moderan, ujedno i odgovoran ponekad se čini težak posao, ali nije nemoguć. Jer sve ono što nam se čini nemoguće, a mi ga učinimo mogućim, pokazuje koliko smo veliki, te koliko smo zapravo drugačiji. Iako postoje ograničenja koja su mnogima dosadna i nepotrebna, ona su u prvom redu tu da bi nam pružila svojevrsnu zaštitu, ali i da bi nas naučila ponešto novo.

Ana Marija Čović

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.