Libar
izlazaksunca

Kultura u doba korone

U doba svega i svačega, dostupnog jednim klikom, nekad je teško pronaći ono što bi za nas bilo dobro, kvalitetno, sadržajno, poticajno. Pa izaberemo izabrati nijedno.

A potrebno nam je, više nego ikad. Jer, ovo će nam danonoćno skrolanje odskrolati i posljednju šansu za uživanjem u životu. Vrijeme nam je za pokrenuti sebe, time i one oko sebe. Iskoristiti bar dio onoga što nam život pruža, s koronom ili bez nje.

Najteže je početi, ali kad krenete, sve se posloži. Otvoriti novo poglavlje, poslušati neki koncert ujutro, pročitati koju pjesmu prijepodne, pogledati koji film ili čak kazališnu predstavu poslijepodne, strip, radio emisiju, časopis, lijepu misao navečer. I to čak bez da iz kuće izlazite. Vrijeme savršeno za naučiti novi jezik uz bezbroj besplatnih lekcija na internetu, kao i novi ples, knjiga svih tema i vrsta, milijun tečaja, kuhanje, šivanje, crtanje, fotografiranje, sviranje pa hoćeš klavir, gitaru, kastanjete ili harmoniku … videolekcije za sve i svašta … i sve dostupno u 2 klika, besplatno ili možda uz koju kunu koju bi itako bezbrižno ostavili na kavi. Sve je bolje od zaglupljivanja čitanjem tisuća naslova koji vrijeđaju  zdravi razum, te zavaravanjem da smo time ispunili vrijeme, a samo smo ga izgubili.

Napišite nešto svoje, crtajte, učite, fotografirajte, glumite, svirajte, plešite, trenirajte. Ako i dalje ne znate  što bi, svakako volontirajte. Razne udruge i pojedinci oko nas traže pomoć, pa pomozite!  To je najveća umjetnost i kultura od svih.

Imamo vremena, snage, izbora, mogućnosti. Više nego ikad. Izgleda da jedino nemamo volje. Čekajući da prođe korona, nemojmo da nam život nepovratno prolazi pokraj nas. Uložimo u sebe … to nam jedino nitko ne može oduzeti … ni korona…

I kako kaže Tom Hanks u filmu Brodolom života:

“Sutra će sunce izaći, i tko zna što će plima donijeti…”

Pa budimo spremni za sve što će donijeti.

Tea Simunić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.