Libar

Soba

SOBA
Autorica: Emma Donoghue
Izdavač: Lumen, ŠK, 2011.

Jack je petogodišnjak koji živi s Mamom u Sobi. Vrata su uvijek zaključana. Jack voli gledati televiziju, misli da ništa što vidi na Telki nije stvarno. A onda mu Mama prizna da vani postoji drugi svijet-Vanjsko!

Soba je u svojoj srži jednostavna priča o bezvremenoj majčinskoj ljubavi, a istovremeno pustolovina za djecu i triler za odrasle. Ispripovijedana je iz perspektive dječaka koji opisuje svijet koji postoji samo za njega. Nažalost, postoji i Stari Krampus, koji ih posjećuje noću. Da biste saznali tko je on, preporučujem da si nabavite primjerak ovog zanimljivog djela koji traži okretanje stranica.

Pripovjedna tehnika romana zaista je po meni impresivna, i to zahvaljujući inspirativnom prijevodu s engleskog Vlatke Valentić. Lišena je višedimenzionalnosti jer glasom djeteta satirizira svijet odraslih, a prijelaz iz Sobe u Vanjsko ne izgleda obećavajuće. A trebao bi, zar ne? Od ovakve vrste štiva uvijek želimo da nas sudbina likova, ili junaka (kako god ih poimali) oplemeni, pouči, a samim time i zaštiti, jer u principu kroz sagledavanje njihovih grešaka mi učimo i pokušavamo se nositi sa životnim nedaćama, a čini mi se da ovdje Donoghue takvu utjehu ne nudi. U Sobi se družimo s dječakom koji tek upoznaje ono što mi već znamo i cijelo vrijeme čitanja ostaje nekakvo iščekivanje. Ne mogu se oteti dojmu da je to namjerno izvedeno, da nam pokaže kako smo nesigurni.

Svakako, roman je ovo koji se brzo pročita i tjera na kontemplaciju sebe samog i svijeta uokolo. Jesmo li svi zatvoreni, što je Soba, a što Vanjsko? Razmislite.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.