Libar

Igra prijestolja

GAME OF THRONES
Akcija, fantazija, avantura, drama
HBO
Warner Bros, Television Distribution
SAD
IMDb: 9.3

Kreatori: David Benioff, D.B. Weiss, George R.R. Martin …Glumci: Peter Dinklage, Lena Headey, Emilia Clarke, Kit Harington …
8 sezona (73 epizode)
Epizoda: 50 – 82 minute
Godina: 2011-2019

Igra prijestolja (eng. Game of Thrones) američka je fantastična dramska televizijska serija autora Davida Benioffa i D. B. Weissa. Radi se o adaptaciji književnog serijala Pjesma leda i vatre autora Georgea R. R. Martina, čiji se prvi dio zove Igra prijestolja.

Radnjom smještena na izmišljene kontinente Westerosa i Essosa, Igra prijestolja prati nekoliko zapleta. U središtu radnje nalaze se dvije kraljevske obitelji, Stark i Lannister, na neki način fiktivni ekvivalenti povijesnog Rata ruža, sukoba obitelji York i Lancaster. Dok jedan sloj radnje prati spletke među obiteljima, uz Starkove i Lannistere susrećemo i Targaryene, Baratheone, Greyjoye, Martellove, Tyrellove, Tullye i mnoge druge, onaj drugi bavi se čistom fantastikom. Iza Zida, na samom sjeveru Westerosa, gdje postoje samo vječni snijeg i led, u tajnosti se roji nova pošast, legendarni i većini nezamislivi u svom postojanju, Bijeli hodači. 

Kroz “moralno otuđene” likove, serija se bavi pitanjima hijerarhije, religije, odanosti, korupcije, građanskog rata, zločina i kazne. Baš kao što su ljudi sposobni biti i dobri i zli u stvarnom životu, Martin u svojem serijalu istražuje pitanja iskupljenja i promjene karaktera, prikazujući sivu zonu u cjelokupnom društvu. Za razliku od ostalih djela fantazije, Igra prijestolja  dopušta da razne likove gledamo iz nekoliko različitih perspektiva kako bi na taj način i oni za koje se objektivno smatra da su negativci mogli ispričati svoju verziju priče. Ova serija postala je iznimno popularna i zbog Martinove vještine spajanja raznih elemenata u neprimjetnu i vrlo uvjerljivu verziju alternativne povijesti.

Ako volite fantastiku, srednji vijek, želite vidjeti koje su sve lokacije u Dubrovniku poznate po scenama iz serije (a ima ih)  i nemate problem s malo više eksplicitnih, krvavih i brutalnih scena, Igra prijestolja serija je za vas. Ako i niste baš za ovakav žanr, preporuka je da je bar zbog opće kulture pogledate, stvorite svoj sud i odlučite ne pridružiti se milijunima obožavatelja diljem svijeta koji nakon finalne epizode posljednje osme sezone tuže tvorce zbog uništavanja njihovih snova. Pitate se zašto? Morate sami prosuditi, ima se o čemu raspravljati!

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.