Libar

Koliko mogu Barakude?

Da mi je netko prije samo deset dana rekao da će hrvatska vaterpolska reprezentacija Olimpijske igre u Tokiju izboriti tek nakon drame peteraca u utakmici za treće mjesto kvalifikacijskog turnira u Rotterdamu, rekao bih mu da je lud.
Hrvatska je aktualni olimpijski viceprvak, naši su vaterpolisti osvajači bronce na posljednjem Svjetskom prvenstvu, a sa zadnjeg odigranog Europskog prvenstva vratili smo se kao četvrtoplasirani, korak do medalje nakon velikog preokreta Crne Gore. Pa kako se onda ovo dogodilo?
Brojni poznavatelji vaterpola Hrvatsku smatraju najjačom reprezentacijom svijeta. Drugi je svrstavaju odmah iza Srbije, a baš nitko vam neće reći da nije među četiri najbolje. Ipak, baš takvi smo se tresli do zadnjeg peterca, a da je Šepelev bio precizan u prvom krugu raspucavanja, odnosno, da nije bilo trenutka inspiracije Tonija Popadića, Hrvatska bi ostala bez Olimpijskih igara.
Reći za Ivicu Tucaka da je loš trener ne bi bilo korektno. Čovjek s olimpijskim srebrom, svjetskim zlatom i brojnim drugim medaljama ne zaslužuje da ga se tako okarakterizira. Ali, može li on bolje? Može li Hrvatska bolje? Sigurni smo da može, i ne samo to. Mora.
Jer, Hrvatska iz Rotterdama mogla bi se u Tokiju dosta gadno provesti. Skupina sa Srbijom, Crnom Gorom, Australijom i Španjolskom jamči da ćemo gledati puno drama s neizvjesnim ishodom. A uvjeren sam, baš kao i većina, da ova reprezentacija može biti olimpijski pobjednik. Siguran sam da isto razmišljaju i Tucak i igrači.
Treba onda, dakle, nešto mijenjati. Je li na ovom natjecanju falilo recimo, iskustvo Šetke koji je u nekim kriznim trenucima bio onaj koji smiri ekipu? Ima li tu možda mjesta i za Dobuda koji se vratio vaterpolu nakon duge suspenzije? Pitanja je mnogo, a vremena zapravo vrlo malo. Jer naši se igrači neće imati priliku puno puta skupiti do Igara, a ako se do tada neke stvari ne iskristaliziraju, moglo bi biti neočekivano loše.
I da, priča o tome da je Rusija ponovno dio elite? Nemojmo tako daleko. Iste te Ruse su Grci bez problema riješili u polufinalu, bez prevelike drame. A te su Grke Crnogorci razbili. Isti Crnogorci koje smo mi mogli i trebali proći.
Drugim riječima, Hrvatska ima kvalitetu, Hrvatska je vrh svjetskog vaterpola, ali to u bazenu ne pokazuje.
Za kraj, idemo biti optimistični. Vjerujem da će izbornik Tucak srediti nedostatke i da će nas Barakude u Tokiju obradovati novom medaljom. Jer, slažemo se, Hrvatska je bez obzira na protekli tjedan i dalje velesila, a svaki rezultat u bazenu ovisi o njenom raspoloženju. Kada naši momci odigraju najbolje kako znaju, nema im premca.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.