Libar

Čin 1. – završnica Kupa Krešimira Ćosića

Trofej Slobodne Dalmacije i drugu je godinu za redom otišao u Zadar, a momčad izbornika Mršića time je postala najtrofejniji klub u Kupu Krešimira Ćosića, ovo im je bio osmi naslov. Naš će fokus danas ipak biti na poraženoj momčadi. U nekoliko ćemo nastavaka pokušati sumirati ono što je Split u ovoj sezoni do sada napravio, gdje je trebalo i moglo bolje te što ga čeka u nastavku sezone u regionalnoj i domaćoj ligi.

Uoči završnice domaćeg kupa Split je igrao loše, a forma mu je, nažalost, bila još lošija. Stvari u svlačionici očito nisu funkcionirale, trener Skelin bio je pod velikim pritiskom javnosti, navijači su otvoreno tražili njegovu smjenu, na Gripama je čak i osvanuo transparent kontra njega, a osim javnosti sigurno je da je i klupsko čelništvo trenera držalo na iglama.

Ipak, kuglice su bile naklonjene Splitu, u polufinalu im namijenile zagrebački Furnir koji je trebao doći na Gripe, pa je sasvim logično da se u gradu, klubu i među svim pratiteljima počela stvarati euforija. Žuti na bilo kakav trofej čekaju još od 2004. godine, a prilika koja se ukazala ove godine, složni su bili svi, nije se smjela propustiti.

Cedevite više nema, Zadar i Cibona nisu bogzna kako jaki, a Split je nakon dugo vremena izgledao kao momčad koja može donijeti pokal pobjednika kupa u svoje vitrine. Brojna pojačanja koja su stigla nakon ulaska u ABA ligu, neka poput Ukića i Babića naknadno, definitivno su učinili da momčad izgleda zrelom za trofej.

Furnir je, sasvim očekivano, lakoćom premošten i Split je nakon dugih 17 godina ušao u finale. Tamo mu je došao Zadar koji je gotovo prokockao veliku prednost protiv Cibone, a odlukom HKS-a za domaćina finalne utakmice izabran je Omiš. Još jedna stvar koja je Splićanima išla na ruku, s obzirom da su neke utakmice već odigrali u omiškom Ribnjaku.

Volio bi potpisnik ovih redova reći da je vjerovao u to da Split može savladati Zadra i osvojiti toliko čekani i željeni trofej. No, baš kao i kladionice, ni ja nisam bio uvjeren u pobjedu Splita. Zadar je bio blagi favorit, a taj su status apsolutno opravdali. Baš kao i u međusobnom susretu u ABA ligi, Žutima su održali košarkašku lekciju i zasluženo došli do titule.

Trener Skelin radio je brojne nelogične poteze, mlade je igrače potpuno zaboravio na klupi i poraz je bio logičan epilog.

Ulaziti u same detalje utakmice i nabrajati pogreške bilo bi zaista iluzorno s ovakvim vremenskim odmakom, ali jedna stvar upada u oči. Kada je bilo bitno, Zadar je Splita dva puta s lakoćom svladao. U utakmici prvenstva Hrvatske, apsolutno nebitnoj za konačni poredak, Split je slavio. Zadar se, netipično, pokazao kao momčad s karakterom, dok je Split u malo vremena prosuo sve dobro. I pobjede, od kojih je najviše zazvonila ona nad podgoričkom Budućnosti, i igre, među kojima se ističe sjajan otpor Crvenoj zvezdi koju se moglo i pobijediti uz malo sreće.

Prilika za prvi trofej u sezoni propuštena je, a možda bi se povijest danas drugačije pisala da su u Splitu imali hrabrosti smijeniti Skelina prije završnice kupa. Ovako su samo odgodili neizbježno jer bi ga gotovo sigurno svakako brzo smijenili, a uz sve to su na kraju ostali bez naslova pobjednika kupa, a možda bi neki drugi trener u malo vremena uspio donijeti ono što popularno volimo nazvati ‘pozitivnim šokom’ i trgnuti momčad u najbitnijoj utakmici dosadašnjeg dijela sezone.
Nad prolivenim mlijekom sada nema smisla plakati, učinjeno je što je učinjeno, a sve će biti dobro ako ovo bude lekcija iz koje je nešto naučeno. A je li Split naučio nešto iz svega ovoga pokušat ćemo analizirati u sljedećim nastavcima.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.