Libar

Volim kad se osjećam korisno

Cijeli svoj život se trudim pomagati drugima na razne načine. To iskustvo me čini sretnom i ispunjenom, te mom životu daje smisao. Uvijek sam smatrala bitnim i potrebnim u ključnim trenutcima nadrasti sebe i učiniti dobro djelo za nekoga kome je to potrebno. Jedan od takvih događaja kojeg ću zauvijek pamtiti su dani koje sam provela kao volonter u rehabilitacijskom kampu za djecu.

Prije gotovo dvije godine sam dobila mogućnost da vodim dvoje djece koja su preboljela malignu bolest u kamp u Srbiju. Oduševljena što mi se pružila tako predivna prilika, odmah sam pristala. Bila sam svjesna koliko će to značiti djeci i koliko im je potrebno zdravstveno i psihički nakon cijelog procesa liječenja i oporavka koje su prošli. Znala sam koliko je potrebno njihovim roditeljima da barem na trenutak ostave iza sebe svu borbu koju su zajedno s njima tako lavovski prolazili. Na posljetku, znala sam da će i meni neopisivo puno značiti ovo iskustvo. Da ću kroz druženje sa svima jako puno naučiti i s ovog nezaboravnog putovanja se vratiti kao drugačija, kvalitetnija i bolja osoba.

Uputila sam se autobusom iz Splita, preko Zagreba i s djecom sam se susrela na istoku Slavonije. Bio je to naš prvi susret uživo. Vidno uzbuđeni nastavili smo dalje svoje putovanje. Njima je to bilo prvo odvajanje od roditelja na duže vrijeme i prvo putovanje izvan države. Sve to nam je omogućilo da se brzo povežemo, sprijateljimo i oslonimo jedni na druge.

Međunarodni kamp je organizirala fantastična udruga Nurdor koja nas je divno ugostila i pobrinula se da nam ovo iskustvo ostane upamćeno kao jedno od najljepših u životu. Trajao je deset dana, te je na njemu sudjelovalo više desetaka djece i mladih, te grupa volontera i organizatora. „Kamp ljubavi i nade“ s ciljem da svima koji na njemu sudjeluju pruži snagu, nadu, ljubav i dodatno pomogne u ozdravljenju. Svaki dan je bio prepun zabavnih i pomno osmišljenih aktivnosti koje su za cilj imale doprinijeti njihovom potpunom psiho-fizičkom oporavku.

Bio je neopisiv osjećaj biti uz hrabru djecu i mlade koji su do prije nekog vremena bili u bolnici i vodili svoju najtežu i najvažniju bitku, bitku za život. Zabavljali su se, smijali i sklapali nova prijateljstva. Promatrala sam kako naočigled odrastaju, osamostaljuju se i prevladavaju svoje strahove. Kako se osnažuju i još jednom zadaju udarac bolesti koja ih je odlučila napasti. Upoznali su puno vršnjaka koji ih razumiju jer su prošli ista ili slična iskustva kao i oni. Neprocjenjiva iskrena prijateljstva u kojima se razumiju bez ijedne izgovorene riječi. Shvatili su da nisu sami, dobili su bezuvjetnu podršku i ostvarili prijateljstva za cijeli život. 

Što sam ja naučila? Kako se cijelo ovo iskustvo odrazilo na mene? Ispunilo me neopisivom srećom i zahvalnosti što sam imala privilegiju sudjelovati u kampu i biti uz njih dok rade prve korake svog novog, zdravog života. Pokazali su mi svoju snažnu želju za životom koja ih je pratila cijelo vrijeme, posebno kada im je bilo najteže, koliko su hrabri i koliko je jaka snaga u njima koja im omogućava da se suoče sa svim životnim izazovima. Još jednom su mi pokazali kako je moguće i nakon svega voditi jednako kvalitetan život, smijati se i veseliti svemu što budućnost nosi. Motivirali su me da i dalje dajem cijelu sebe i nastavim pomagati kad god mi se za to ukaže prilika. Omogućili su mi da se još jednom osjetim korisnom i pomažući njima, ostvarim sebe i izgradim se u kvalitetniju osobu. Nadahnuli su me, inspirirali i ostavili na mene neizbrisivo značajan i pozitivan utjecaj. Posebno su me dirnula njihova pisma i poruke koje sam dobila pri završetku kampa u kojima su napisali koliko je jako njima značilo ovo iskustvo. Te poruke ću zauvijek čuvati i iz njih crpiti ljubav i inspiraciju u izazovnim trenutcima u životu. Diplomu koju sam dobila za „najbolji zagrljaj na kampu“ i danas držim uokvirenom da me zauvijek podsjeća na prekrasno novo razdoblje u životu koje je započelo na ovom kampu. Prelijepa sjećanja koja mi uvijek izmame osmijeh na lice i toplinu oko srca. Zauvijek ću pamtiti ovo iskustvo i njegovati prijateljstva koja su nastala. Prijateljstva za cijeli život.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.