Libar

Više od slučajnosti

Autori: Martin Plimmer i Brian King
Izdavač: Profil, 2010.

Poigrava li se netko s nama? Koliko slučajnosti utječu na naše živote? Autori ove knjige, nagrađivani novinar i romanopisac Plimmer i redatelj BBC dokumentaraca King, nisu ograničavali priče, sabrali su ih čak 250, što kraćih što duljih, i sretnih i tužnih, romantičnih i nasilnih.

Sadržajno je podijeljena na cjeline kao što su : Sreća ili slučajnost, Svijet je premalen, Izgubljeno i nađeno, Pehovi i uroci, Datumi i pogrešni brojevi, Odjeci … a u svakoj od njih kriju se priče i pričice koje intrigiraju i tjeraju na razmišljanje. Preispituju nekoliko klasičnih, svima poznatih zgoda kao što je proročanstvo o Titaniku ili pak sličnosti između američkih predsjednika Lincolna i Kennedyja, ali i razne religijske teme, kvantnu mehaniku, zakon vjerojatnosti, elementarne čestice u nevjerojatnim i neočekivanim situacijama i obratima, a sve to kroz prizmu i fenomene sreće, vjerojatnosti i slučajnosti, koje je odavno Karl Jung nazvao „djelima stvaranja u vremenu“. Možemo zaključiti da čitav svijet voli slučajnosti, privlači nas njihova (a)simetrija, tražimo ih na najnevjerojatnijim mjestima. Kojima, pozivamo vas da ih potražite u zanimljivim stranicama ove izvanredne knjige. I kao što je napisala Agatha Christie kroz lik gđice Marple:

I najmanju slučajnost uvijek vrijedi zabilježiti. Kasnije je uvijek možete odbaciti ako je zaista riječ samo o slučajnosti.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.