Libar

Samo rekreativno!

Dragi svi, i mladi i stari i svi koji se takvima osjećate! Misija mi je danas uvjeriti vas da se pokrenete. Odmah! Ne čekajte ni tren, iskoristite vrijeme i mjesto jer život prebrzo leti. Uzmite najbolje od njega. Pokrenite se!

Pričat ću vam o rekreaciji. U principu je jednostavno, ona je korištenje vremena na neprofitabilni način koja na svojstven način obnavlja dušu i tijelo. Takva joj je službena definicija. Neslužbeno, ona je dobrodošao dio svakodnevnice. Nema dana nepovoljnog za rekreaciju. Vikend, praznici, rano jutro, kasno popodne, noć, kad god. Mnoštvo aktivnosti spada u tu kategoriju: sportske su najčešće, među njima ovi koji se prakticiraju u unutrašnjim prostorima kao što su fitness, aerobik, pilates (meni najdraži, preporuka za sve žene), girja trening i razne druge inačice teretana vježbanja (skvoš i badminton uključeni). Za vanjsku rekreaciju birajte  airsoft, rolanje, bicikliranje, stolni ili rekreativni tenis, staro dobro šetanje i trčanje … Ugledajte se na naše penziće na balotaškim igralištima. Mogućnosti je na stotine, možete se izgubiti u bespućima izbora. A gdje su tek pasivnije vrste, od raznih putovanja, surfanja internetom, ribolova, zurenja u plavo ili noćno nebo. Tai chi bih smjestila negdje između. Primijetih po gradu skupine po parkovima i plažama koje usporenim pokretima dozivaju smirenost i kontempliraju sreću. U većim gradovima kao što je Split nudi se ogroman dijapazon rekreacije. Uzmimo na primjer plivanje: Jadransko more idealno je za to, nema jakih struja, opasnih životinja, zimi je podnošljivo za one otpornije, a za one koji to nisu, opcija su bazeni Poljud. Možete biti i malo hrabriji pa se upustiti u ronjenje i istraživati naše prekrasno podmorje. Na Braču se nudi škraping, apsolutni hit među domaćim svijetom, a i šire.

Nadalje, kuglanje je fenomenalan način kako se zabaviti i vježbati. Nekoliko splitskih kuglana nudi glazbu, hranu, piće za ekipe. Probala, navukla se (op.a.). Što kažete na slobodno penjanje? Na južnim padinama Marjana nalaze se stijene koje su idealne za ljubitelje adrenalina. Probajte, kažu da je ovisnost trenutna. Šetanje po našem brdašcu i njegovim mirnim stazicama s kojih se pruža prekrasan pogled također je način za opustiti se i zaboraviti na brige. Za to vam barem ne treba puno pripreme. Turska kula idealna je lokacija za mini break od užurbanog gradskog ritma. Okupite prijatelje, znance i susjede pa organizirajte utakmice u nogometu, odbojci, košarci;  pregršt je terena po gradu koja se mogu iskoristiti za takav vid rekreacije i druženja.  I tako dođoh do neizostavnog picigina, amaterskog sporta koji se igra u plićaku, izumljenog u najluđem gradu na svitu. Naravno, ne morate odmah sudjelovati u Svjetskom prvenstvu, ali probati uopće nije loša ideja. Hoćete na rafting na Cetinu, surfanje na Žnjanu, planinarenje po Mosoru, Kozjaku ili Biokovu. Tko vas sprječava? Samo nedostatak inicijative. Nemojte samo zaboraviti brdo tekućine, najbolje vodu, ali i energetska pića i pločice da se okrijepite dok guštate u novootkrivenim izazovima.  Ovjekovječite ih fotoaparatom, možda vas to ponuka na razvijanje vještina slikanja.

Niste baš najsportskiji tip!? Onda nešto ležernije za vas. Putovanja primjerice, od kratkih aranžmana i izleta do backpackinga po Europi. Ma po Africi ako vas veseli. Neke su zemlje toliko jeftinije od Hrvatske da ćete još i uštedjeti. Krstarenje vas privlači!? Posudite brod od prijatelja kojem služi za čuvanje veza, sigurno će se naći neka dobra duša. Nema čega se ne možete uhvatiti da sačuvate zdravlje.  Nemojte sebi dopustiti opravdanja. Sve se može kad se hoće. Krenite, svijet će biti ljepši, a vi sretniji!

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.