Libar

Hajduk je svladao Varaždin, no lice utakmice ipak je bio Pajač

Hajduk je u 24. kolu HT prve lige slavio nad Varaždinom s 2:0 i tako upisao treću prvenstvenu pobjedu zaredom. Obzirom da ‘Bijeli’ ni u ovom susretu nisu primili gol, ovaj dvoboj označio je i treći uzastopni clean sheet Tramezzanijeve momčadi.

Talijanski strateg na klupi Hajduka ponovno je svoju momčad poslao na teren u svojevrsnoj formaciji 3-4-3, kao što je to učinio i nekoliko dana ranije protiv Zagreba u Kupu. Za razliku od utorka, od prve minute ovaj je put startao Livaja koji je ponovno bio na visini zadatka i kumovao svim opasnim napadima ‘Bijelih’.

Iako se igralo dosta aktivno s obje strane, gledali smo prilično siromašan nogomet što se samih prilika tiče. Hajduk je došao do prednosti iz prvog konkretnog prelaska na suparničku polovicu – nakon što je Livaja promiješao varaždinsku obranu na desnoj strani, lopta je od jednog odbijanca stigla do Čoline, koji s vrha šesnaesterca posprema loptu u donji desni kut Horkaševa gola. Hajduk je došao do povećanja prednosti nakon autogola Memije, koji je glavom skrenuo loptu u svoju mrežu nakon ubačaja Jurića na koncu prvog dijela.

Ono što je ponajviše upalo u oko je neobjašnjiv i kontradiktoran kriterij glavnog suca Igora Pajača, koji je svojim lošim odlukama uvelike utjecao na nepotrebno povišenje tenzija kod igrača obje momčadi i time gušio ritam utakmice. Najbolji primjer toga je reakcija Livaje nakon dodijeljenog mu žutog kartona, kada je reagirao prema gostujućem stoperu, a ujedno i glavnom sucu nakon neodsviranog prekršaja na Hajdukovom napadaču. Sudac Pajač ga je za to nagradio žutim kartonom, dok je na prijašnje grube startove Varaždinaca ostao nijem.

Drugo poluvrijeme pružilo je poprilično ravnopravnu partiju s ponešto prilika na obje strane, no ponovno su oči prvotno bile uprte u glavnog arbitra. Prva žrtva njegove kontradiktornosti bio je Fossati, koji je po upitnom kriteriju dobio prvi od dva žuta kartona koja su dovela do njegova isključenja. Dojam je da je u prvom startu Hajdukov Talijan startao na loptu, a ne na igrača Varaždina kao što je prosudio glavni sudac. Sličnu sudbinu doživio je i varaždinov Djou, koji je svoj prvi karton zaradio za sporno igranje rukom, a drugi zbog navodnog gaženja Atanasova. Dojam nije da je Pajač nekoga došao zakinuti, ali na ovoj je utakmici pokazao nemogućnost valjane prosudbe određenih situacija.

Iako bi se prema rezultatu moglo zaključiti da je Hajduk rutinski pobijedio, igra nije bila onako dobra kao na Rujevici u prošlom kolu. Premalo je bilo akcija i pokušaja koji bi bili opasni po gostujući gol, iako pri tom razmišljanju treba uzeti u obzir i katastrofalno Pajačevo suđenje koje je sigurno imalo itekakvog utjecaja na ritam utakmice i raspoloženja igrača na terenu. Također treba imati na umu da je friško ozdravljenim ‘Bijelima’ ovo treća utakmica u tjedan dana, a poznato je kakve posljedice koronavirus ostavlja na tijela sportaša. Stoga ne čudi večerašnje pomalo blijedo izdanje Hajduka.

Tramezzanijevu momčad sada čeka dvostruki ogled s Oreščaninovom Goricom, jedan u prvenstvu i jedan u Kupu. Ovi susreti trebali bi biti ključne utakmice Hajdukove polusezone, a pogotovo potonji, koji predstavlja kartu za Europu ovo ljeto, te spašavanje sezone u financijskom i natjecateljskom smislu.

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.