Libar

Vladarice hrvatskog sporta

Kada krenemo pričati o hrvatskom sportu, većini će, očekivano, prva pomisao biti nogomet. I to najčešće onaj klupski jer Hajduk i Dinamo iza sebe imaju vojsku navijača, a Rijeka i Osijek stvaraju sve vjerniju bazu koja ih prati iz utakmice u utakmicu.

Nakon klupskog, najveći će broj Hrvata pomisliti na reprezentativni nogomet, a kao treća opcija pojavit će se u 90 posto slučajeva muška rukometna reprezentacija.

Pružili su nam nogometaši puno veselja i sreće, posebno 2018. godine, rukometaši se vrlo često s velikih natjecanja vraćaju s medaljama, ali uz svo dužno poštovanje njima, u 30 godina hrvatske samostalnosti najviše su nam slavlja donosile žene.

Malo tko o tome razmišlja, ženski je sport godinama u zapećku, a razlozi za to vrlo su očiti. Prvi je taj što naše djevojke medalje osvajaju u individualnim sportovima, s iznimkom naših rukometašica koje su se okitile broncom na posljednjem Europskom prvenstvu, a drugi je taj što sport, zapravo, uglavnom prate muškarci. Mi smo kao portal prepoznali važnost ženskog sporta i prvi veliki intervju odradili upravo s najboljom sportašicom Hrvatske Barbarom Matić, a budite sigurni da ćemo i dalje ustrajati u tome. Nećemo biti oni koji se žena sjete samo na njihov svjetski međunarodni dan.

Zato se u ovom izdanju kolumne neću baviti aktualnom temom nego ću se prisjetiti hrvatskih sportskih heroina i na taj im način zahvaliti za svu sreću koju su nam pružile sve ove godine.
Krenut ću, jasno, s dvije najveće. Janica Kostelić i Blanka Vlašić svojevremeno su bile najbolje sportašice svijeta. Ne govorim, dakle, o Hrvatskoj. Naglasit ću još jednom, njih su dvije bile najbolje sportašice na svijetu. Janica je to priznanje dobila u vidu nagrade Laureus, dok je Blanki, oprostit ćete mi na subjektivnosti, izmakao nepravedno.

Janica Kostelić osvojila je šest olimpijskih medalja, pet zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava i tri velika kristalna globusa kao najbolja skijašica na svijetu. Blanka Vlašić osvojila je olimpijsko srebro i broncu, četiri naslova svjetske prvakinje i još četiri manje sjajna odličja, a okitila se i naslovom europske prvakinje. Također, skočila je 208 centimetara, što je najbolji rezultat svih vremena otkada se provode stroge dopinške kontrole.

Tu ću stati. Iz ovih par rečenica mora vam biti jasna o kojim se sportskim veličinama radi.
A jedna djevojka kuca na vrata i govori ‘Luka, malo si se zeznio, ja sam najveća hrvatska sportašica u povijesti’. I znate što, možda je u pravu. Sandra Perković mlađa je od Janice i Blanke, ali nimalo ne zaostaje uspjesima. Možda ih i nadmaši, a možda već i je. Teško je to izmjeriti. Dvostruka svjetska i olimpijska prvakinja te peterostruka europska šampionka nema namjeru stati. Pred Sandrom Perković još je mnogo uspjeha. Najbolja svjetska atletičarka je bila nekoliko puta, ali joj nekada IAAF, a danas World Athletics to priznanje nikada nisu odali zbog sitnog dopinškog skandala do kojeg je došlo greškom. Ako su toliko strogi, razumijemo, ali nisam siguran da bi slična pravila vrijedila i za druge. Ali, briga nas, slijede Olimpijske igre, a tu će Sandra ponovno svima pokazati tko je najbolji.

Toliko pišem o atletici u posljednjih pola sata, divim se uspjesima naših heroina, a još nisam spomenuo Saru Kolak. Ova fantastična bacačica koplja svoje je ime zlatnim slovima u povijest hrvatskog sporta urezala u Rio de Janeiru 2016. godine osvojivši olimpijsko zlato. A najbolje od svega je što, zaobiđu li je ozljede, ono najbolje od nje tek dolazi i siguran sam da će nam donijeti još puno veselja.

Koliko je hrvatski ženski sport fantastičan svjedoči da će imena Ive Majoli, Mirjane Lučić, Snježane Pejčić, Sandre Šarić, Martine Zubčić, sestara Zaninović, Ane Jelušić i brojnih drugih, ali i mladih nada koje tek dolaze poput već ranije spomenute Barbare Matić, Karle Prodan, Ane Viktorije Puljiz i brojnih drugih biti spomenuta tek na kraju kolumne jer je ovo forma koja ne trpi duži tekst…
Kako bilo da bilo, našim sportašicama možemo reći veliko hvala i obećati im da ćemo mi na portalu Libar na probleme s kojima se suočavaju u svom radu ukazivati stalno. Počevši od sutra u novom tekstu koji će se baviti aktualnim stanjem u ženskom sportu.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.