Libar

Ana Rukavina

Uvijek kada razmišljam o hrabrim ženama kojima se divim i koje su na mene ostavile neizbrisiv trag, sjetim se Ane Rukavine, prekrasne mlade djevojke koja me oduševila svojom snagom, hrabrošću i borbenim duhom. Naizgled krhka i nježna, a zapravo hrabra žena koja nam je pokazala kako hrabro prolaziti kroz najteže trenutke u životu, kako se boriti za život kao prava lavica.

Ana je svoju prvu bitku protiv leukemije prolazila uz podršku njoj bliskih i dragih ljudi, a kada je saznala da joj se bolest vratila, odlučila je potražiti pomoć svih nas. Toliko je bila jaka njena želja za životom da odustati od svega nije bila opcija. Odlučila je ponovno skupiti svu snagu i krenuti još jače i odlučnije u borbu. Ovaj put na drugačiji način i uz pomoć svih nas. Pri tome se nije ustručavala pokazati nam svoju ranjivu stranu. Izašla je u javnost i priznala da ne može sama, da joj je potrebna naša pomoć. Kao prava ratnica nije htjela odustati dok ne isproba sve mogućnosti i na taj način poveća sebi šansu za izlječenje. Htjela se hrabro boriti do samoga kraja. 

Kada je objavljeno njeno pismo, svi su bili duboko potreseni. Svojim je vapajem uspjela ujediniti cijelu naciju, te nam se svima zauvijek uvući u srce. Bila sam neopisivo ganuta njenim riječima „želim život“ koje su mi se tako duboko urezale u sjećanje. 

Kako to obično i bude kod osoba velikog srca, Ana se svojom lavovskom borbom nije borila samo za sebe, borila se i za druge. Za sve njene „male ćelave glavice“ koje trenutno prolaze ili će prolaziti istu bitku kao i ona. Htjela je svim oboljelima omogućiti veću šansu za izlječenje. Povećati broj potencijalnih donora koji su upisani u Registar i na taj način spasiti što više života. 

Svojom je upornosti i željom za životom postala uzor svima koji se trenutno bore protiv leukemije i onima koji im na tom putu pružaju podršku. Njena borba im pruža snagu dok prolaze najteže trenutke u svom životu. I danas mnoge jednako snažno motivira i inspirira kao i prije.

Iako jedinstvena, junakinja, jaka, snažna, hrabra, uporna, lavica, uzor, ponos, nježna duša sa srcem borca, Ana je izgubila svoju bitku.

Na temelju njene vizije i želja koje je htjela postići, osnovana je Zaklada Ana Rukavina koja svakodnevno pomaže oboljelima i pruža im snagu i nadu u ozdravljenje. Na taj je način Ana uspjela spasiti mnogo života diljem svijeta. Omogućila je da obitelji ostanu na okupu, spasila nečije roditelje, brata, sestru, nečiju djecu. Posljedično spasila i sve koji su na bilo koji način povezani sa oboljelima. 

Ana je predvodnica koja nam je otvorila vrata u novi svijet sa boljim mogućnostima za oboljele i koja nam je ostavila tako mnogo u nasljeđe. Pridonijela je boljim uvjetima liječenja pacijenata, povećala broj osoba koje su potencijalni donori, oboljelima omogućila veću šansu za ozdravljenje. Omogućila rad Zaklade u kojoj nesebično pomažu oboljelima na razne načine. Njeno iskustvo nas je učinilo boljim ljudima, te je društvo neminovno promijenila na bolje. Toliko je jaka i značajna bila njena borba i njena želja za životom. Uspjela je postići nešto što se nitko prije nje nije usudio niti pokušati. 

Za mene je Ana Rukavina istinska junakinja koja je zaslužila da se njena priča prepričava svim budućim generacijama. Pokazala nam je kako se nositi sa teškim životnim periodima i kako se hrabro boriti. Kako se ustati nakon poraza i još jače krenuti dalje. Dokazala je da pokazati svoju ranjivu stranu nije znak slabosti i da je u redu tražiti pomoć. Učinila je velike promjene u svima nama i svojom nam borbom ostavila svijet puno boljim mjestom za život. Zbog te divne djevojke, danas imamo Zakladu koja ponosno nosi njeno ime i koja svakodnevno pomaže i spašava živote diljem svijeta. 

Iako je Ana izgubila svoju bitku, njena borba nije bila uzaludna. Ona je nastavila živjeti u svima nama i živjet će dokle ju god spominjemo i njeno iskustvo prenosimo dalje. Dok god podržavamo rad Zaklade Ana Rukavina i pomažemo im u njihovom vrijednom radu. Dok ima pacijenata kojima će njena žrtva omogućiti život. Njena misija je bila veća od života. Bila je predodređena za nešto više od nje same, predodređena da učini velike promjene. Ana nije izgubila bitku za život. Dobiva tu bitku svaki put kada se netko zbog nje uspješno izliječi.

Ana, hvala ti u ime svih kojima si spasila život. Hvala ti za sve.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.