Libar

Neraskidiv zavjet!?

Mislim da je moja najčešća rečenica „svatko od nas je različit“, no iskreno smatram da je to istina. Svi se rodimo kao neiskvarene osobe čiste duše, no kasnije malo tko ostane takav. Netko od nas će jednog dana postati roditelj i morat će posvetiti cijeli svoj svijet tom malom stvorenju. Biti roditelj je najteži posao na svijetu koji  uključuje zadovoljavanje osnovnih djetetovih potreba poput fizičke sigurnosti, no po meni puno važnije, spuštanje emocionalnog zida i dozvoljavanje svom potomku da ti „uđe pod kožu“, što se postiže vremenom i obostranim prihvaćanjem.

Odgoj djeteta se ne postiže preko noći. Ono zahtijeva razumijevanje, podržavanje, neobičnu toplinu koju osjetiš kada majčine oči progledaju kroza te, ohrabrivanje kojim potičemo dječju radoznalu maštu da se pronađe u nekom sportu ili pak umjetnosti, glazbi, školskom predmetu te ponajprije da odredi svoj put koji će mu odrediti što će jednog dana biti. Idemo sada na suprotne, zahtijevane karakteristike. Kontrola potaknuta znatiželjnim roditeljskim umom ili pak strahom da dijete ne skrene s pravog puta i nadzor nad djetetom mogu dovesti do potpune kontrole nad djetetovim životom ili pak do njegovog zanemarivanja. Zbrojivši obje strane roditeljstva možemo se zapitati kakvi sve odnosi postoje između majke i djeteta i kako svaki od njih utječe na djetetov razvoj.

Autoritarni odnos

Ovaj odnos definiran je prekomjernom majčinskom kontrolom i provjeravanjem djeteta. Potaknuta strahom od neuspjeha tj. da njeno dijete neće biti dobra, uspješna  osoba bez njenog preuzimanja kontrole i vođenja situacije, djetetu nikada ne daje pravo izbora, niti poštuje njegovo mišljenje i ono što kaže. Opravdavajući se riječima “za dobrobit svog djeteta” pokazuje svoju opsesivnu želju kontroliranja, što pretvara dijete u osobu koja razvija hiperkritično mišljenje o sebi, s istaknutom niskom razinom samopouzdanja te s težnjom umanjivanja mišljenja o sebi samome, što može dovesti do depresije i anksioznosti.

Autoritativni odnos

Kombinacija čvrste majčinske kontrole i emocionalne topline. Majka postavljajući zahtjeve i očekivanja koja su primjerena dobi djeteta provodi nadzor i ima čvrstu kontrolu nad djetetovim ponašanjem, no također davši primjerenu količinu emocionalne topline i podrške potiče djetetovu znatiželju, kreativnost, samouvjerenost i nezavisnost emocija. Takva su djeca najčešće samopouzdana, s visokim stupnjem samokontrole, te također vrlo odgovorna.

Indiferentan odnos

Indiferentan odnos podrazumijeva slabu kontrolu nad djetetovim ponašanjem i navikama uz majčinsku emocionalnu hladnoću. Majka nema kontrolu nad djetetovim ponašanjem i cjelokupnim životom, te pokazuje emocionalnu hladnoću i nezainteresiranost prema djetetu i njegovim potrebama. Nesposobna pokazati ljubav oblikuje svoje dijete u osobu sklonu delikventskim oblicima ponašanja, s niskom razinom samopoštovanja i izraženom nesigurnošću.

Permisivan odnos

Permisivan odnos podrazumijeva emocionalnu toplinu, ali slabu kontrolu nad djetetom. Emocionalno osjetljiva majka, sposobna pružiti ljubav, podršku i emocionalnu toplinu, ali nesposobna postaviti zahtjeve, ima slabu kontrolu zbog nemogućnosti postavljanja granica nad djetetovim ponašanjem. U djetetovim očima je savršena majka jer im dozvoljava sve zahtjeve i želje. Takva djeca su često nesigurna i nesnalažljiva, impulzivna, slabe samokontrole, sklona agresivnosti kada se susretnu s ograničenjima i trenutačnim neispunjavanjem želja i zahtjeva.

Mnogi su do sada čekali odgovor na pitanje: „Koji je odnos najbolji?“, ali na to pitanje nema odgovora. Svaki odnos je  poseban sve dok vas roditelji na neki način ne povrijede i dokažu da im nije stalo do vas. Možemo vidjeti da način odnošenja prema nama, teenagerima, uvelike utječe na nas kao osobe i definira tko ćemo biti. Zato vam preporučujem da ukažete roditeljima na pogrešku ako je oni ne vide, da možete biti ono što uistinu jeste, a ne ono na što su vas roditelji ograničili da budete.

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.