Libar

Sjećanja jedne gejše

Sjećanja jedne gejše / Memoirs of a Geisha
Autor: Arthur Golden
Izdavač : Znanje 2005. / First Vintage 2005.
Povijesno-ljubavni roman iz 1997.

Bestseller američkog pisca doživio je fantastičan uspjeh u svijetu zbog dugo skrivane, a u knjizi otkrivene tajne o životu japanskih umjetnica umijeća življenja. Priča počinje opisom života curica u Japanu, neposredno prije 2. svjetskog rata koje se bore s neimaštinom i bolesti roditelja. Chiyo Sakamoto biva prodana zajedno sa sestrom i dolaze u Kyoto gdje ih se izrabljuje i ponižava. Kroz njene oči opisuje se život gejši, a Golden na iznimno erotičan i ezoteričan način vodi čitatelja kroz razumijevanje ceremonija tradicijskog Japana, ali i prikazuje vrlo težak život mladih djevojaka koje žive između sna i jave, bogatstva i siromaštva, ljubavi i mržnje. Kroz 500-tinjak stranica provlači se niz detalja, metafora, poezije koja krijepi dušu i boja koje mijenjaju perspektive.  Mudre misli živopisnih likova tjeraju vas na daljnje čitanje, i kao što voda koja sporo teče preplavljuje bez da je osjetite, tako se i stranice ovog remek-djela tako lagano okreću. Izdvajamo citate koji su bezvremeni:

„ Čak i sada, kada je otišao, ja ga i dalje imam, u bogatstvu mojih sjećanja.“

„ Postoje dobre i loše bore dušo.“

„ Naravno, znak ne znači ništa ako ga ne znaš protumačiti.“

Ili na engleskom, ukoliko ste skloni čitanju na izvornom jeziku: „ Sometimes I think the things I remember are more real than the things I see“.

Kraj je prepun iznenađujućih zapleta, kao što je i život pun prepreka.

Roman je uzburkao duhove, pa se ubrzo javila Mineko Iwasaki koju je Golden intervjuirao i po njenom životu napisao djelo, ali to nije smio učiniti, jer gejše ne otkrivaju tajne.Stoga ga je tužila. U svojoj se autobiografiji Gejša iz Gijona obračunala s njim ispravljajući neke podatke koje je očito romanopisac krivo predstavio.

Ekranizacija je stigla 2005. kada je istoimeni film režirao Rob Marshall i pokupio lovorike i nekoliko Oscara, u ništa manje sjajnom prikazu složenog procesa preobrazbe  japanskih žena. Uz zvijezde Zhang Ziyi i Kena Watanabea gejše su još jednom obuzele svijet, ostavljajući ga u svojevrsnom limbu između stvarnosti i iluzije, ropstva i slobode.

I knjiga i film zaslužuju epitet klasika jer uistinu pripadaju najljepšim umjetničkim djelima koja se ne smiju propustiti.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.