Libar

Osmijeh Mona Lise

Orig. Mona Lisa Smile (SAD,2003.)
Revolution Studios and Columbia Pictures

Glume: Julia Roberts, Kisrten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhall
Redatelj: Mike Newell
ImDb: 6,5 / Trajanje: 117 min
Drama

Ženski pandan veličanstvenom „Društvu mrtvih pjesnika“ film je koji je imao tendenciju prikazati borbu žena za pravo glasa i put ka emancipaciji. Radnja se vrti oko profesorice umjetnosti (uvijek briljantna Julia Roberts) koja se iz nešto liberalnije Kalifornije seli na koledž Wellsey na istočnoj obali koji pohađaju pripadnice visoke američke klase u pedesetim godinama 20.stoljeća. Profesorica uviđa da su sve djevojke inteligentne, nadarene i vrijedne, ali i da ih zapravo čeka sudbina dobrih i poslušnih supruga i majki. Čak imaju predmet kućanstvo i lijepo ponašanje. Katherine Watson stoga pokušava unijeti promjene i razbiti konzervativne konvencije te okoline. Naravno, otpor je čvrst, ne samo od strane profesorskog kadra, nego i kod dijela studentica.

Julia pridobija gledatelje svojom očaravajućom glumom, zaista se lako poistovjetiti s njenim likom. Ostala glumačka postava također nije podbacila tako da možete osjetiti duh tog doba i razumjeti društvene norme i borbu mladih djevojaka. Predivni kostimi i šminka dodatno šarmiraju.

Iako je na trenutke film dirljiv i sadrži par upečatljivih scena, ponekad vas može iživcirati ipak prejasna tipizacija dobrica i zlica. Ipak, naša preporuka je pogledati film zbog precizno prikazane društvene dogme i prikaza žene i njene uloge u zapadnom društvu prije nepunih 70 godina.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.