Libar

Hrvatskom sportu, a posljedično i rukometu treba strategija

Ako ste mislili da je način na koji su hrvatski vaterpolisti prošli na Olimpijske igre bio dramatičan, što tek reći na sinoćnje ispadanje rukometaša s kvalifikacijskog turnira? U duelu Francuske i Portugala, Hrvatskoj je za odlazak na Igre trebalo da domaćini Francuzi ne izgube, a da će tako biti, izgledalo je samo par minuta do kraja kada su Francuzi otišli na činilo se nedostižnih 28:25.Ipak, serija loših napada i bezidejnost u igri pružili su priliku Portugalu da se vrati. Već sam imao spreman tekst i naslov ‘Merci, Vincent’ nakon što je sjajni francuski vratar Vincent Gerard skinuo zicer Franquinhu i ostavio Francusku u prednosti na nešto više od minutu do kraja.

No, kako to obično biva, Francuzi promašuju svoj napad, Portugalci četrdesetak sekundi do kraja stižu do izjednačenja, zatim Francuzi ponovno gube loptu, a Portugalci u posljednjim sekundama zabijaju za pobjedu, veliko slavlje i odlazak u Tokio.

Mogao bih sada nadugačko i naširoko o kvalifikacijskom turniru, gdje je pošlo po zlu protiv Francuza, što se sve dogodilo u spomenutom duelu dviju reprezentacija koje odlaze na Olimpijske igre, ali to je zapravo nepotrebno. Ovu ću kolumnu posvetiti puno većem problemu.

Najveći problem hrvatskog sporta općenito, a posljedično i rukometa jest nedostatak strategije i sustava. Godinama se to uspješno prikrivalo činjenicom da nam najbolji sportaši imaju očito bogomdan talent ili da dovoljno rano odu u inozemstvo gdje se onda taj talent brusi pod paskom najboljih trenera u svijetu.

Ipak, jednom je sav taj organizacijski kaos morao doći na naplatu. Na rukometašima se, čini se, odlučio prelomiti u 2021. godini.

Najprije slab nastup na Svjetskom prvenstvu, a sada i nesretno ispadanje, jasan su pokazatelj da ovako dalje više ne može. Pa može li išta više o nedostatku sustava reći činjenica da je Hrvatskoj najbolji igrač kvalifikacijskog turnira bio Ivan Čupić, čovjek koji se oprostio od reprezentacije pa se u nju vratio jer osim njegovog praktički vršnjaka Zlatka Horvata mi nemamo igrača koji može zaigrati tu poziciju na ozbiljnoj razini.

Možda i više od spomenute činjenice govori da su nam tri najbolja mlada igrača u reprezentaciji David Mandić, Ivan Martinović i Josip Šarac rođeni izvan Hrvatske, a igračko stasanje (s iznimkom Mandića koji je ipak došao u Zagreb iz Ljubuškog) doživjeli su u stranim ligama.

O nedostatku sustava govori nam i činjenica da kao svjetski prvaci, dvostruki olimpijski pobjednici i trostruki europski viceprvaci i dalje nemamo toliko sanjani ‘rukometni dom’, a u 30 godina samostalnosti prvak države bio je samo jedan klub.

Primjer kako se stvara sustav, kako se stvara reprezentacija  i kako se iz prosječnosti, koja nam sada ozbiljno prijeti, može postati snažan je upravo Portugal. Da, Portugal. Mjesto sreće iz 2003. godine kada smo mislili da ćemo u godinama koje su pred nama dominirati svjetskim rukometom. Već je tada, par godina nakon, bilo jasno da nešto ne štima, ali rezultati su maskirali sve nedostatke. I dok smo mi živjeli na staroj slavi, entuzijazmu sportskih djelatnika i djeci koja su se u ovu prekrasnu igru zaljubila gledajući Balića, Metličića, Lackovića, Džombu i ostale velikane rukometa, Portugal je ulagao u infrastrukturu, trenere i rad s mladima. I dočekao to da nakon 21 godine prvi puta ne odemo na Igre.

Ovaj poraz može se pretvoriti u pobjedu. Pametni uče na tuđim greškama, Hrvatska će, nadam se, na svojima. Rukomet u Hrvatskoj nije mrtav. Samo je usnuo dubok san. A hoćemo li ga probuditi ovisi samo o čelnim ljudima hrvatskog rukometa. Alarm je upaljen, vrijeme je da se probudimo i počnemo raditi jače nego ikada. Pred ljudima u hrvatskom sportu velik je posao, bojim se da nisu svjesni ni koliko je on velik. Ali, ako sada zasuču rukave i krenu u reformu, vrlo brzo ćemo se ponovno veseliti medaljama jer, eto, nagrađeni smo enormnim talentom koji treba ‘samo’ nadograditi sustavom i radom.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.