Libar

Strategije učenja

Za sve pore društvenog života treba postojati strateški pristup, pa tako i za učenje – vrlo bitan segment za učenike, studente, te za sve brojniju populaciju odraslih koji su izabrali cjeloživotno učenje. Živimo u vremenu hiperinformiranja, sve potrebne informacije su lako dostupne, pa tako i prijedlozi strategija učenja. Radi se o jednoj od najvažnijih kategorija u razvoju čovjeka, s ciljem da se pravilnim konzumiranjem ostvari kontigent znanja neophodan za planiranje, pozicioniranje, kreiranje … Strategija učenja koju predstavljam je podijeljena na ključne kategorije koje učenje čine organiziranijim i drugačijim, a potencijalno i uspješnijim.

VRIJEME. Izbjegavajte jednodnevno učenje uvjetovano ostavljanjem za zadnji dan. Rasporedite materijal za učenje u više dana, uzmimo da je 5 dana po 2 sata učenja dovoljno za usvajanje određenog gradiva. Ostvarit ćete dublju povezanost s materijalom, nakon dana provedenog u ponavljanju i učenju, informacije će vam ostati dulje u pamćenju. Tijekom spavanja mozak ponavlja informacije koje ste naučili, a ponavljanje tijekom nekoliko dana će povećati vjerojatnost da ćete materiju bolje razumijeti i da ćete se bolje sjećati gradiva.

MJESTO. Pronađite najbolje mjesto za učenje. Povećajte motivaciju i fokus tražeći mjesto za učenje izvan svog doma i sobe. Na taj način ono što vam najviše uskraćuje vrijeme: mobitel, TV, računalo, ukućani … neće biti na dohvat ruke ili u mogućnosti da vas ometa u učenju. Neke osobe najbolje uče u prostorima u kojima je prisutan konstantan žamor – kafići, restorani ili drugi društveni prostori. Drugi idu u čitaonice – daleko od zvukova i ometajućih podražaja iz okoline, često sa slušalicama na ušima. A treći odlaze u park-šumu pokušavajući iskoristiti prirodni ugođaj i svjež zrak. Savjet je kombinacija: učenje na više lokacija i preferiranje one koja vam najbolje odgovara. Znanstvena istraživanja pokazuju da 20-ak minuta aerobnih vježbi na dan, 3-4 puta tjedno povećava fokus u procesu učenja. Ako ste sportaš, učite u autobusu, autu ili vlaku dok putujete kući s utakmice ili treninga. Ako se ne bavite sportom, otiđite na trim stazu ili odigrajte nogomet s prijateljima i kolegama kao svojevrsno zagrijavanje pred učenje.

AMBIJENT. Njuh aktivno sudjeluje u procesu učenja. Istraživanja pokazuju da ćete više pamtiti ako ste izloženi identičnom mirisu dok spavate i dok učite. Kada krenete s učenjem, aktivirajte posudicu s eteričnim uljima i mirisnom svijećom. Isto ponovite kasnije stavljanjem posudice u sobu za spavanje. Preporučujemo mirise koji smanjuju stres, jer će vaš mozak povezati miris s naučenim gradivom, što će potaknuti bolje sjećanje.

MODERNA TEHNOLOGIJA. Mobilni uređaji, iPod, tableti omogućavaju inovativni pristup učenju. Razne besplatne ili povoljne aplikacije imaju mogućnost snimanja predavanja dok vi zapisujete bilješke, sinkronizirajući bilješke s audiozapisom. Ponovno slušanje predavanja pomaže ponajviše studentima koji najbolje uče auditivno, a sve možete ostvariti vlastitim mobilnim uređajem.

ODMOR. Odmori se, zaslužio si! Jako lošim pristupom se smatra kada satima učiš bez prestanka. Dokazano je da ćete bolje zapamtiti gradivo ako uzimate kratke odmore tijekom učenja. Na taj način omogućavate mozgu da utvrdi sve informacije, čak i kad ne razmišljate o naučenom. Uključite alarm da vas podsjeti na odmor svakih 20-30 minuta!

KREATIVNOST. Učenje čitanjem je najteži i najzamorniji način učenja. Jedan od drugačijih pristupa je kreiranje ispita za vježbu. Pokušajte predvidjeti što bi profesor mogao provjeravati na ispitu: pogledajte njegov plan rada, prisjetite se starih ispita, važnih zabilješki ili u suradnji s kolegama saznajte što bi moglo biti važno. Zatim napišite ispit za vježbu. Kreativnim pristupom ćete zaobići štrebanje i naučiti gradivo s razumijevanjem.

SPAVANJE. U predspavačkom periodu – odraditi kratki ispit. Više pamtimo ako gradivo ponovimo 10-15 minuta prije odlaska na spavanje. Ne radi se o učenju, samo kratko ponovite već naučeno kako bi mozak pred san posložio informacije.
A onda na spavanje: stručnjaci tvrde kako većina osoba mora spavati minimum 7-8 sati tokom noći kako bi se najbolje mogli sjetiti naučenog gradiva. Tinejdžerima je potrebno i više, a pomaže i 45-minutni san tijekom dana . Ali trebate pripaziti da vam se san ne produži jer će se pojaviti nesanica tokom noći.

NAGRADA. Slatka nagrada stiže kao posljedica dobro provedene implementacije naučenoga. Crne čokolade s više kakaoa i slatka pića mogu poboljšati fokus i raspoloženje. Sokovi s voćnim koncentratom osiguravaju dovoljnu količinu glukoze, koja je osnovni pokretač potreban za mentalni napor. Ukoliko je nivo glukoze nizak, teško ćete se moći koncentrirati i postizati vrhunske rezultate.

Tko želi nešto naučiti, naći će način; tko ne želi naći će izliku!

P. Picasso

Robert Donis

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.