Libar

Dan Svetog Patrika

Danas je Dan svetog Patrika i u Irskoj se aktivno obilježava, pa se tako u jutarnjim satima  slavi u crkvi kao centralna godišnja svetkovina, a popodne u krugu obitelji prekida se korizmeni post i organizira veliki party. Ljudi plešu, piju i jedu irska jela pripravljena od slanine i kupusa. Tradicionalno su list djeteline i zelena boja simboli ovog dana.

Prva proslava datira još s početka 18. stoljeća iz Bostona u SAD-u. Iako se ne radi o prazniku Svetog Patrika, obilježava se diljem zemlje, poglavito zato što su Irci brojniji dio američkog multikuturnog društva. Najveća proslava se organizira u glavnom gradu Irske Dublinu, a zadnjih 30-ak godina se koristi kao turistička ponuda u cilju promocije irske povijesti i tradicije.

Tko je Sveti Patrik? Pod imenom Magonus Sucatus Patricius oko 385. na britanskom otoku je rođen Patrik. Prema predaji je na irski otok stigao kao rob kada su ga kao šesnaestogodišnjaka preoteli irski gusari. Zanimljivo, nije bio vjernik, ali je kao pastir uz stado ovaca postao pobožan, i veliki dio dana posvećivao molitvi. Uslijedio je bijeg od ropstva u Britaniju, gdje je pristupio Crkvi i postao đakon. Preko Crkve se vratio u Irsku, gdje je imao veliku ulogu u preobraćenju Iraca na kršćanstvo tako što je organizirao biskupije diljem zemlje. U Irskoj je ostao do smrti 17. ožujka 461., a umro je u neposrednoj blizini irskog grada Downa.

Važnu ulogu u obilježavanju Dana Svetog Patrika imaju legende i simboli. Irci imaju običaj sakriti novčiće koje traže djeca u nadi da će možda naletjeti na vilenjaka. Legenda kaže da je Leprechaun bradati vilenjak, patuljak koji je obučen u zeleno i nosi veliki šešir. Vilenjaci su bili postolari koji su zarađeni novac stavljali u lončić i sakrivali ga na kraju duge. Ukoliko ga netko ulovi, vilenjak mu ispunjava tri želje za oslobođenje. Druga legenda kaže da je Sveti Patrik protjerao sve zmije s Irskog otoka. Ipak, znanost je neumoljiva i pojavu objašnjava činjenicom da se irski otok odvojio od kontinenta u ledeno doba kada su zmije nestale. Poznato je da pronalazak djeteline s četiri lista znači SREĆU. Sveti Patrik je koristio djetelinu s tri lista kao symbol Svetog Trojstva (Bog, otac, sin i Duh Sveti), a četvrti list simbolizira Božju milost,tj. SREĆU jer su takve djeteline rijetkost.

U Irskoj je sve u znaku zelene boje, pa tako i u obilježavanju Dana Svetog Patrika dominira zelenilo! Boja zastave Republike Irske je zelena, kao i djetelina, ali i u pejzažu dominira zelena boja prvenstveno zbog oceanske klime u kojoj dominira kišovito vrijeme. Irski otok = zeleni otok!

Dan Svetog Patrika svake godine postaje sve masovnija proslava koja se preko irskih pubova proširila diljem svijeta. Prva pomisao na 17. ožujka svake godine otputuje u Irsku, SAD ili Englesku na dobru jednodnevnu zabavu s obiljem hrane i piva, te nezaobilazne irske muzike koja zrači pozitivom i optimizmom!

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.