Libar

Odaberi tko ćeš biti

Odabir prijatelja na kojeg se možeš osloniti u bilo kojem trenutku dana, s kojim ćeš dijeliti radosne, pa tako i tužne trenutke, one osobe koja će te prihvaćati takvog kakav jesi i onaj kojemu su tvoje vrline i mane dva različita pojma u kojima će on/ona  htjeti sudjelovati i pripomoći da lošije strane naše osobnosti i karaktera postanu dio boljih je težak „zadatak“ za sve ljude na kugli zemaljskoj. Po meni, odabir prijatelja je važniji od pronalaska takozvane ljubavi života s kojom ćeš provesti ostatak svog života. Ljubavi dolaze i odlaze, dok prijateljstva ostaju. Ona nas definiraju kao individue, osoba s druge strane vrata vas preispituje, dovodi u pitanje vas kao osobu te vas uvijek izaziva da budete bolji od onoga što jeste. Za napredak uvijek ima mjesta i čovjek je grješno biće koje svake sekunde može moralno, emocionalno ili fizički „pasti“ u svojim očima pa tako i u tuđim, stoga moramo uza se imati nekoga tko neće odustati od nas u trenutcima kada se borimo protiv vlastitih demona.

Prijatelj je prije svega blizak poznanik s kojim dijelite vašu privatnost, stajališta za koja se zalažete,… U stanju ste se emocionalno povezati s njim te njegovati poštovanje, povjerenje i ljubav s kojom ste blagoslovljeni. Međutim, nije sve bajno i krasno kako se ponekad čini. Nekada izaberemo krivu osobu koja vam jednostavno po nekim segmentima života ne odgovara, jer  je sposobna biti uz vas samo kada je lijepo vrijeme, ali kada zagusti i postane teže ona magično nestane. Zbrojivši obje strane prijateljstva možemo se zapitati kakvi su to odnosi i što ih odlikuje.

Pravo prijateljstvo

Imati nekoga toliko važnog u svom životu zacijelo vam mora biti jako teško i zahtjevno, ali i toliko lako i zanimljivo da vam vrijeme s tom osobom prolazi gotovo neprimjetno. Pravi prijatelj će uvijek biti onaj koji vas ljubi i koji će vas držati blizu sebe dajući ti do znanja da te voli i poštuje onako kako zaslužuješ. Možda ćeš biti povrijeđen, no prava osoba te nikada neće napustiti ili odbaciti, već će se boriti za te iako većini nekada prolazi glavom da vas netko ne voli ako se udalji od vas, no možda vas baš zato i vole, iz daljine vas promatrajući i polako ponovno ulazeći u vaš život. Nekada će vas prijatelj bolje vidjeti, nego što vi vidite sebe, a za to je potrebno međusobno  poznavanje i uvažavanje, predviđanje unaprijed te sposobnost razumijevanja i prilagođavanja nečijem emocionalnom stanju. Dok svjetlost sja  kroz prozirne predmete, oni pravi mogu vidjeti vašu nutrinu. S vremenom nauče vaše najveće radosti i mane te najdublje tuge. Oni vas znaju u srži prepoznati te njima trebate otvoriti vrata vaše duše.

„Pravo prijateljstvo ne znači biti s nekim nerazdvojan, nego biti razdvojen, a da se ništa ne promijeni.“

„Fake friendship“

„Fake friendship“, lažno prijateljstvo, opisala bih kao površan odnos u kojem ste okruženi osobama koje vam u zamjenu za kvalitetno pouzdano prijateljstvo nude tek plitko sudjelovanje u odnosu. Takvim osobama vjerojatno niste niti skloni povjeravati tajne, iskreno ne očekujete emocionalnu potporu i ponekad im pristupate sa zadrškom. Oni mogu biti osobe koje jednostavno nisu sposobne povezati se na istu emocionalnu razinu kao što vi očekujete ili se pak uopće ne trude biti dio vašeg života. Obično nisu upoznati s vašom obiteljskom situacijom, sebični su i netolerantni jer se vrlo često uspoređuju s vama te vam zavide. Takve treba prepoznati i isključiti se iz tog toksičnog odnosa na vrijeme da ne biste postali kao i osoba s druge strane vrata. 

„Bolje imati iskrenog neprijatelja, nego lažnog prijatelja.“

Ponekad znamo promatrati prijateljstvo kao odnos bez obveze, no istina je da u prijateljstvo ulazimo dobrovoljno. Imamo li odgovornosti prema našim prijateljima? Trebamo li se boriti za njih? Trebamo li ih ograničiti na ono u što mi vjerujemo ne dajući im prostora za njihov razvoj? Trebamo li prekinuti prijateljstvo jer nemamo ista stajališta i poglede na život? Zapitajte se, proširite svoje vidike. Na ova pitanja vam neću dati odgovore jer ih sami morate shvatiti.

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.