Libar

Genom

GENOM autobiografija vrste u 23 poglavlja
MATT RIDLEY
Bibilioteka LUČ
Zagreb 2001.

Matt Ridley je napisao knjigu prije 20-ak godina koju nitko ranije nije napisao. Tema je najvažnija od svih koje se čovjeka tiču. Njegov genom – cjelovita zbirka ljudskih gena – smještena je na 23 para kromosoma u stanicama tijela.

Naš genom, to smo mi. Neki se geni nisu mnogo promijenili još od vremena kad smo kao praživotinjice obitavali u mulju. Neki su se prvi puta pojavili kad su  nam preci bili ribe. Naš genom je autobiografski zapis o važnim događanjima u povijesti naše vrste…

Dakako, ljudsko biće nisu samo njegovi geni. Svatko od nas je mnogo više od svoga genetskog koda. No ljudski su geni bili velika tajna sve do danas. Na pragu smo novih velikih odgovora. Ali i novih velikih pitanja. O tome govori ova izvanredna knjiga, koju su kritičari svojedobno proglasili Knjigom godine.

Autor knjige je doktorirao na Oxfordu, bi je predsjednik Međunarodnog centra za život, Znanstvenog parka za biologiju u Newcastle-upon-Tyne u Velikoj Britaniji. U privatnom životu udružio je kromosome s kromosomima svoje žene, doktorice neurobiologije Anye Hurlberta, iz čega su stvorena dva nova živa bića!

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.