Libar

Divergent & Insurgent

Divergent
romantični, sci-fi, akcija, avanturistički, misterija
SAD
IMDb: 6.7

Glumci: Shailene Woodley,  Theo James, Ashley Judd, Jai Courtney, Ray Stevenson, Zoe Kravitz, Kate Winslet, Jai Courtney, Ansel Elgort
Režija: Neil Burger
Scenarij: Veronica Roth, Evan Daugherty, Vanessa Taylor
Produkcija: Summit Entertainment, Red Wagon Entertainment
Godina: 2014.
Trajanje: 139˙

Radnja spomenutog filma smještena je u futurističkom gradu u kojem je društvo  podijeljeno na pet frakcija : Abnegation (nesebične), Amity (miroljubive), Candor (iskrene), Dauntless (hrabre) i Erudite (intelektualne). Preostalo stanovništvo ne pripada nijednoj frakciji, nemaju status ni privilegiju u društvu. Navršivši 16 godina, djeca su obvezna pristupiti serumskom testu psihološke sposobnosti koji ukazuje na njihovu najprikladniju frakciju, ali imaju mogućnost odabrati bilo koju frakciju. Beatrice Prior ( Shailene Woodley ) rođena je u Nesebičnima. Njezini rezultati pokazuju jednake atribute za više frakcija, što znači da je divergentna (različita). Budući da divergenti mogu samostalno razmišljati, svjesni bilo kakvih seruma ubrizganih u njih, vlada ih ne može kontrolirati te su zato smatrani  prijetnjom svim frakcijama. Izabravši neustrašive, Beatrice se suočava sama sa sobom, pokušavajući shvatiti tko je ona uistinu; dovodi u pitanje svoju odanost, dobrotu, odlučnost te naposljetku svoj moralni kompas. Zaljubljuje se u svog instruktora, Tobaisa Eatona koji je promijenio ime u Four, pokušavajući zaboraviti na svoj pravi identitet. Beatrice promijenivši ime u Tris postaje potpuno nova osoba te se zajedno s Fourom počinje boriti za svoj opstanak u Neustrašivima. U posljednjoj fazi treninga, Neustrašivi su podvrgnuti psihološkim simulacijama u kojima se suočavaju sa svojim najgorim strahovima. Trisina divergencija omogućuje joj da se istakne na testovima, koje rješava na neobične načine, ali Four ju je naučio sakriti svoje sposobnosti i riješiti izazove kao što bi to učinio normalni neustrašivi. Učeni, pod vodstvom Jeanine Matthews ubrizgavaju svim neustrašivima serum kojim ih kontroliraju, no samo na divergentne ne djeluje serum. Počinje hvatati sve divergentne te ih ubijati. Shvativši da je Four divergentan, ubrizgava mu serum kojim ga kontrolira te ga navodi da ubije Tris, no njegova ljubav je jača od toga. Tris, borivši se s Jeanine,  iskoristi uzorak seruma za kontrolu uma kako bi je natjerala da otkaže program. Skupina pobjegne iz kompleksa i ukrca se na vlak.

Insurgent
romantični, Sci-fi, akcija, avanturistički, misterija
SAD
IMDb: 6.3

Glumci: Shailene Woodley,  Theo James, Ashley Judd, Jai Courtney, Ray Stevenson, Zoe Kravitz, Kate Winslet, Jai Courtney, Ansel Elgort
Režija: Robert Schwenke
Scenarij: Brian Duffield, Akiva Goldsman, Mark Bomback, Veronica Roth
Produkcija: Lucy Fisher, Douglas Wick, Pouya Shabazian
Godina: 2015.
Trajanje: 159˙

Radnja spomenutog filma nastavlja se na prije spomenuti film, „Divergent“. Pet dana nakon napada na frakciju miroljubivih, Jeanine je proglasila vojno stanje te proglasila divergentne saveznim neprijateljima. Među olupinama miroljubivih, Jeaninini neumoljivi vojnici kontroliranih umova pronalaze kutiju sa svih pet simbola frakcija za koju  Jeanine pretpostavlja da sadrži podatke osnivača grada i sredstva za okončanje problema različitih. Kako samo različiti mogu otvoriti kutiju, naređuje njihovo hvatanje. Jeanine, shvativši da ne može svaki različiti otvoriti kutiju, naređuje potragu za 100%-tnim različitim. Ispostavilo se da je Tris tražena roba u gradu. Jeanine je iskoristila Trisinu najveću slabost, dobrotu, te je natjerala da se preda te otvori kutiju. Ispunivši svih pet frakcija dobili su poruku osnivača te su različiti napokon  dobili život kakav su zaslužili.

Spomenuta dva distopijska filma na jako zanimljiv način prikazuju probleme današnjeg društva u kojem je bar jedna skupina uvijek odvojena, etiketirana i neprihvaćena. Film prikazuje normalan život tinejđerke koji joj se u potpunosti preokreće kada je suočena s odabirom svog životnog puta. Bojeći se neprihvaćenosti i osuđivanja, pokušava se prilagoditi svijetu u koji se jednostavno ne uklapa jer ne može promijeniti svoju narav i „pravu sebe“. Uza se je imala sebi slične i nikada nije bila sama, no tijekom njenog puta se susrela s mnogo razočarenja od ljudi koje je uistinu voljela. Borba sa sobom je dovodila u nezgodne situacije kada nije znala tko je uistinu, no shvatila je to od trenutka kada je otvorila kutiju pet frakcija. Problematika društva i pokušavanje uklapanja u „normalan svijet“ nije prava stvar za slijediti i primijeniti na sebe. Uvijek se treba boriti za svoje ideale i stajališta koja zastupaš makar te to učinilo najgroznijom osobom na svijetu u očima drugih.  Tko zna, možda ćeš baš ti jednog dana uspjeti promijeniti svijet na bolje!

What doesn’t kill you makes you stronger!

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.