Libar

Održiva moda

Održiva moda podrazumijeva različite modne definicije koje uključuju etičku, ekološku, sporu te second hand modu. Kao što se cijeli svijet i tehnologija okreću poboljšanju okoliša i prostora u kojemu živimo, tako su i mnogi fashion influenceri odlučili promijeniti navike ljudi u kupnji odjeće, te pripomoći smanjenju globalnog zagađenja. Posljednje istraživanje pokazalo je kako sadašnja proizvodnja odjeće utječe na čak 10% ispušnih plinova koji odlaze u atmosferu, te je ta industrija ujedno i jedna od vodećih zagađivača voda.

Brojka od 80% koja se odnosi na bačenu odjeću kupljenu u roku od godinu dana potaknula je trend održive mode. Ovaj trend promovira kupnju odjeće od prirodnih materijala, ali to ne uključuje materijale od životinja. Sadašnje modne kompanije svoje pogone smjestile su u zemlje s jeftinom radnom snagom, što je ujedno i jedan veliki razlog zbog čega se potiče kupnja u manjim ili lokalnim trgovinama koji svoju proizvodnju temelje na kvaliteti ne samo robe, već i svojih radnika. Korištenje prirodnih materijala kod odjeće mnogo je održivije i dugotrajnije od materijala koji u sebi sadrže plastiku i toksične kemikalije. Osim što se brinemo o okolišu, ujedno i pripomažemo svojem budžetu. Jednu majicu od prirodnog materijala koja može trajati godinama modni influenceri upotpunjuju  komadima odjeće iz second hand shopa, jer se time odjeća reciklira, a i manje je zagađenje. Spora moda zagovara mijenjanje fokusa s kvantitete na kvalitetu i svrhu odjeće.

 Održiva moda ne znači da se odričemo trendova i stila, već podrazumijeva kvalitetnu odjeću koja će se vrlo lako prilagoditi vašoj garderobi i načinu odijevanja. Najpopularniji održivi modni brendovi koje su prepoznali mnogi influenceri su „Misha nonoo“, „Veja“ koja promovira ponajviše eko tenisice, „Reformation“ te mnogi mali obrtnici. Ako vas ikada bude primamljivao ovaj način kupnje, u svojim lokalnim trgovinama ili pak u shooping cetrima možete u ponekim trgovinama pronaći etikete „sustainable“ koje označavaju da je taj odjevni predmet proizveden na ekološki prihvatljiv način. Na taj način pridonosite očuvanju okoliša, a i vraćate se onoj ideji kojom su se vodile naše bake.

Ana Marija Čović

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.