Libar

Sportski kriminal i pravosuđe duboko su povezani

Glavna vijest prošloga je tjedna u Lijepoj našoj zasigurno bila pravomoćna presuda Zdravku i Zoranu Mamiću te još dvojici manje važnih kriminalaca. Libar je, kao portal koji se trudi svojim čitateljima pružati pozitivne priče, odlučio ne pisati o lopovima koji su oštetili državni proračun, svoj klub i sve ostale aktere spornih transfera. Jednostavno smatramo da kriminalci nisu vrijedni pažnje i vremena koje bi nam oduzeli da tipkamo o njima.

Ipak, na redakcijski je mail stiglo nekoliko desetaka poruka da se osvrnemo na presudu pa makar i sarkastično. Nakon dugih dogovora to je zadovoljstvo pripalo meni. I da, obećavamo vam, u budućnosti nećemo trovati naš portal pričama o ljudima s dna društvene ljestvice, kod nas ćete moći uživati samo u lijepim pričama.

Pa što uopće pametno napisati? Alfa i omega hrvatskog nogometa, Zdravko Mamić, pravomoćno je osuđen na šest i pol godina zatvora, a njegov brat Zoran na četiri godine i osam mjeseci. I to je samo za ovaj proces koji je gotov. Protiv braće se sprema još najmanje jedan proces pa je izvjesno da bi u zatvoru mogli provesti puno vremena. Naravno, ako uopće tamo i odu.

Jer Zdravko je, znamo to odavno, nedostupan hrvatskom pravosuđu, od njega je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, a Zoran je već najavio da se pravna borba nastavlja i da će vidjeti što i kako dalje jer kod kuće ima malo dijete pa se nada barem privremenoj poštedi od odlaska iza zatvorskih rešetaka.

Dobra je stvar što su kriminalci konačno osuđeni. Od prvog je dana bilo jasno da se radi o ljudima koji su iz Dinama izvukli novac i koji su na transferima igrača nelegalno stekli milijunsku zaradu. Ipak, postojala je realna bojazan da nikada neće biti osuđeni jer, pokazao je Mamić stariji vrlo brzo nakon presude na svom Facebooku, da su svi ti ljudi njegovi prijatelji i svima je nešto u životu plaćao.

Pa tako Mamić tvrdi da je jednog od sudaca vodio u Dubai plativši put njemu, njegovoj ljubavnici i njezinoj kćeri, s drugima je uredno jeo i pio, podmićivao i što sve ne. Pokazala je ova presuda da s pravom ne vjerujemo ljudima iz sudstva naše zemlje. Na stranu jesu li uzimali mito ili ne, to će isti ti sudovi na kojima oni rade tek morati dokazati, ali sama činjenica da se druže s ljudima kojima sude i koji su optuženi za takva zlodjela ne ulijevaju povjerenje.

O pravosuđu bi se dala napisati knjiga, ali obećali smo da nećemo o ružnim stvarima. Ma zapravo, znate što, neću više ni o Mamićima. Zaista je šteta da trošim svoje vrijeme na lopove dok vam istovremeno mogu pisati neku priču koja će vas obradovati. Uz nadu da će kriminalci napokon u zatvor, gdje im je mjesto odavno, pozdravljam vas do neke ljepše teme.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.