Libar

Hrabrost i snaga

Hrabrost nije neimanje straha, baš obratno: hvatanje u koštac sa strahom i poduzimanje nečega hrabrog prava je definicija tog dara. Radi se o riječima Nelsona Mandele koje tako lijepo uobličuju sve što odlikuje hrabre i snažne ljude. Svi filozofi, psiholozi i sociolozi slažu se da hrabrost uključuje odvažnost i nepokolebljivost u trenutku opasnosti ili nevolje. Nekoliko je vrsta hrabrosti: fizička, moralna i psihička. Sve tri posjeduju suočavanje s našim strahovima i prihvaćanje grešaka, ranjivosti i teških situacija. Skovana je i sintagma „kvocijent hrabrosti“ koja označava spremnost na djelovanje podijeljena sa strahom.

Ljudi smo, živimo iz dana u dan brinući se za male stvari, pokušavajući uživati kad nam se za to ukažu prilike. Trudimo se ne razmišljati o lošima stvarima, iako  smo svjesni da vrebaju negdje. Dok živimo i brinemo o svakodnevnici misli nam rijetko bježe prema eventualnim preprekama koje nam se na putu nalaze, sudbina se poigra s nama u tren oka. Svi problemi koje smo imali svedu se na zdravlje, i borbu za očuvanje istoga. Vjerujem da poznajete bar jednu osobu oboljelu od maligne bolesti!? I zato znate da svi oni koji prolaze ili su prošli kroz borbu za svoj život cijene svaki trenutak koji proživljavaju – vole život i žele živjeti! Radi se o posebnim ljudima koji osjećaju sreću i zahvalnost za svaku minutu, sat i dan koji je za njima. Oni su dobili dar hrabrosti koji prenose na svoje najmilije. Oni su ti koji nam služe kao inspiracija i koji neće klonuti duhom, upravo suprotno – potiču snagu, volju i ljubav kod drugih. Taj optimizam je proizašao iz nevolje. Pa zar to nije istinska i iskonska hrabrost!? Ne znamo da je imamo dok je ne moramo izvući iz sebe. Naši heroji nisu likovi iz mitologije, radi se o članovima obitelji, prijateljima i susjedima, našim junacima i hrabrim ljudima – čuvarima života. Ispred njih je nepredvidiv i jak neprijatelj, ali nema posustajanja, klonuti duhom je zabranjeno, oni ustaju, bore se i pobjeđuju, idu naprijed u novi život s neprocjenjivim iskustvom.

Stavljamo se u njihovu poziciju: sva radost života se vratila, svaki trenutak je sada vječnost, duboko udišemo zatvorenih očiju i onda osmjeh i osjećaj neopisive sreće … Ali onda kad pomisliš da držiš sve uzde života, stiže vijest koja tako lako slomi. Neprijatelj se vratio, opet je u tebi. Kovitlac života i smrti ponovno diže uzbunu. Život opet postaje težak, ali iskustvo pobjednika kaže: „snažniji sam i otporniji“.

Hrabri se ne predaju, hrabri se bore i njihova hrabrost je jača od slabosti koja traje. Poznajemo jednu, Anja se zove, za nas oličenje hrabrosti; želimo joj puno snage i da nam se vrati da nastavimo tamo gdje smo stali! Tu smo, nisi sama – život nije stao, život uvijek teče dalje i kad je teško i kad nije dobro, nije kraj!

SNAGA  

Sada je daleko,
a u mislima blizu.
 
Stoji pored nas i priča,
onako živo i vedro.

„Ona će sve,
ne bježi,
ne povlači se,
oči joj se smiju.“

I hrabro nam kaže:
„pobijedit ću opet, znam to!“

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.