Libar

Dan kada su Metkovci navijali za Neretvanac ili kako se kalila titula Hajduka u Opuzenu

I. dio: PETER SCHMEICHEL

Hrvatski uspjeh sa SP’98 pamte svi, ali rijetki se sjete da mitskog uspjeha Hrvata ne bi bilo da jedan Danac, poznat kao Peter Schmeichel nije radio čuda u susretu kvalifikacija između njegove Danske i Grčke na vrućem gostovanju u Ateni. Veličanstvena partija Velikog Danca otvorila je Hrvatskoj mogućnost da na mala vrata ide u play-off susrete s Ukrajinom i ode na prvenstvo koje će zauvijek promijeniti domaću, ali i u svjetsku nogometnu povijest upisati do tad malu i nepoznatu zemlju.

Poneki nogometni romantik sjetit će se i solidnog nastupa Republike Irske na SP’94 u SAD-u kada su na krilima Raya Houghtona pobijedili kasnijeg finalista Italiju na „imigrantskom dvoboju“ na stadionu Giantsa u New Jerseyu. Momci najvoljenijeg Engleza u Irskoj Jackieja Charltona na prvenstvo su se plasirali na krajnje dramatičan način. U posljednjem kolu kvalifikacija uzeli su jedva bod u Belfastu kada je u dalekoj Sevilli izvjesni Santiago Canizares branio čuda Laudrupu i družini u susretu Španjolske i Danske i omogućio Ircima odlazak na SP zbog gol razlike, odnosno više postignutih podogaka.

Bezbroj je primjera utakmica koje su na neizravan način utjecale na plasmane na velika natjecanja, mijenjale nogometnu povijest i postajale legendarne, potvrđujući moć leptirova efekta u nogometu. Čuli ste sigurno za spomenutu rečenicu: „ako leptir mahne krilima u Pekingu, u New Yorku će nastati tornado“, koja sažima cijelu teoriju zanimljive pojavnosti. Svaka, pa i naizgled nevažna i beznačajna stvar može imati dalekosežne posljedice na nečijem životnom putu. Parafrazirajući navedenu teoriju mogli bismo reći:  „Ako danski leptir zamahne krilima u Ateni, u Parizu će stvoriti hrvatski tornado“, a španjolski leptir u Sevilli dovest će do neviđenog ludila irsku dijasporu u ljeto 1994. u New Jerseyu. Samo jedna mala sitnica mogla je promijeniti slijed događaja i definitivno utjecati na nogometnu povijest kakvu sada poznajemo. Da (ni)je samo…

Negdje u isto vrijeme kada su se ljubitelji nogometa počeli zagrijavati za nadolazeće SP u Americi, u Hrvatskoj je na nogometnom jugu (tada određenom od Istre do Prevlake) trajala žestoka borba za plasman u 1. HNL. Igralo se tada još uvijek po sistemu 2 boda za pobjedu, u dvije drugoligaške skupine, a ova južna je obuhvaćala 16 klubova; geografski posloženih od Slavena iz Grude do Jadrana iz Poreča. I dok je na sjeveru sada upokojena Marsonia bez većih problema osvojila promociju u viši rang, na obali se nadmetanje pretvorilo u super zanimljivu i na momente dramatičnu priču. Kvalitetom i rezultatima su se izdvojili metkovska Neretva i Orijent, klub kojemu će uz ime pisati Rijeka, ali će bolji poznavatelji prilika uvijek istaknuti da je sa Sušaka.

Orijent je imao bod više od Neretve samo 4 kola prije kraja i bolju gol razliku, a sljedeći susret se igrao u Neretvi susjednom Opuzenu. Podvornica, dom Neretvanca, kluba čiji navijači su godinama živjeli u sjeni uspjeha metkovskih susjeda i kojima je od uspjeha svog kluba jednako (ili više?)  drago bilo vidjeti posrtanje uspješnijih susjeda i arh-rivala. Da se tih godina u Dolini zatekao poznati engleski novinar i autor Phill Ball sigurno bi u odnosu Opuzena i Metkovića, Neretvanca i Neretve prepoznao elementa onog čuvenog, španjolskog izraza morbo. Morbo je po njemu više od rivalstva koje nikad ne prestaje, nego raste i jača, hraneći se suprotstavljenim identitetima i porukama. On u sebi sublimira stotine riječi i osjećaja, a za lakše shvaćanje tog neretvanskog morba dovoljno bi bilo pogledati stare snimke iz 80-ih i 90-ih ili pogledati svjedočenja ondašnjih rivala. Strast, rivalstvo i dobri, stari susjedski antagonizam. I upravo je u Opuzenu, mjestu koje je samo 9 km udaljeno od Metkovića, Orijent trebao pobjedu kako bi zadržao prednost nad Neretvom. Imali su bod više i bolju gol razliku i stadion koji ih po svemu sudeći neće previše napaljeno dočekati. Jer u Opuzenu nitko ne bi tugovao da taj jedan put Plava Makinja izgubi.

Izvor: Nenad Zonjić – Monografija „NK Neretvanac Opuzen“

Tomislav Bjeliš

1 komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.