Libar

Putovanje kroz modu…stiliziranje obrva

Dragi čitatelji, ove nedjelje započinjemo s novim serijalom putovanje kroz vrijeme u rubrici Magazin. Donijet ćemo vam povijest make up-a, što obrva, usana, vrste trepavica, do nastanka nakita i modnih dodataka, te kako se njihova uporaba mijenjala tokom godina. Tko je prvi započeo, koje su kompanije danas najpoznatije u tim područjima te kako najbolje koristiti ili se rukovati  tim proizvodima, nastavite čitati i saznajte.

Jednom je naša make up influencerica rekla da su obrve rendom dlake na licu koje rastu i nikome ne smetaju. Obrve služe za zaštitu očiju, odnosno štite naše oči od znoja koji dolazi s čela. Kako se mijenjala moda, pa i stil, te se svijet unaprijeđivao, tako su i žene mijenjale oblike i tehnike rada na obrvama. Priča o obrvama započinje u starome Egiptu gdje su žene koristile zelenu boju za oči i obrve, koje su morale biti kako kažemo „sestre blizanke“, odnosno simetrične. Dolaskom stare Grčke i Rimskoga carstva žene sve više njeguju prirodnu ljepotu, te su svoje obrve oblikovale što gušće i težile su spojenim obrvama. Trend počupanih obrva započela je kraljica Elizabeta u srednjem vijeku, ali se to slijepo čupanje obrva promijenilo u baroku kada su neke žena ostajale i bez njih. Kada pričamo o velikim modnim promjenama, tridesete su iduće godine koje su donijele velike inovacije, kao što su  tanke obrve u obliku ravne crte, ili pak kod malo imućnijih one nacrtane kanom, a to je ujedno i početak nekakvih trajnijih bojanja obrva. Četrdesetih godina prošloga stoljeća na scenu dolazi i velika modna kuća Dior, koja u svome predstavljanju iznosi počupane punije obrve koje prate crte lica, danas isto popularne. Pedesete ili kako kažemo najslavnije godine za modu, kada je glavna kraljica modne piste bila ni više ni manje Marilyn Monroe. Za njezinim asimetričnim i punijim obrvama ludile su djevojke svih generacija, a muževi su radili samo za potrebe njihovih obrva. U osamdesetima, kao i sve ostalo, poticale su se glomazne obrve, tj. prirodne guste i tamne obrve, a u slučaju da to nismo posjedovali, kupovali su se i prvi gelovi za popunjavanje istih. Vrijeme devedesetih možemo nazvati svojevrsnim povratkom u tridesete, takozvani vremeplov u vrijeme tankih obrva. Takve obrve su doživjele svoj pad tokom 2010-te kada se u modu postepeno  vraćaju prirodne, pune obrve. Danas je sve pomalo drugačije, jer za tanke obrve više nije potrebno čupanje, puderi su toliko uznapredovali da pokrivaju sve, a time je crtanje tankih crta jednostavnije. U slučaju da želimo veće i punije, postoji preko 100 make up brendova koji nude po nekoliko mogućnosti, kao što su olovke, gelovi, maskare, ali i kamen sjenila u svim mogućim bojama.  Čupanje koncem i popunjavanje perivom bojom postalo je sve popularnije, jer takve obrve mogu trajati do mjesec dana, a koštaju oko 80 kuna. Microbleading ili japanska tehnika popunjavanja obrva koje su vrlo slične, ali isto uvelike različite hit je u Hrvatskoj. Ipak,  japansko popunjavanje obrva doživjelo je mnoge kritike kod žena, što zbog loše kvalitete proizvoda, što zbog brzog skidanja. U modu dolaze i obrve tetovaže, što ima svoje nedostatke, jer s vremenom koža na čelu se bora, te se te tetovaže izobličuju, a nakon nekog vremena postaju i plave.

Danas se prihvaća sve. Ako se žena osjeća ugodno i s ponosom nosi to na sebi, odnosno na svome licu, nema problema. Svijet se mijenja, tako i ljudi, došlo je vrijeme kad ponekad muškarci brinu više o sebi i svojim obrvama od samih žena. Ne zamaraj se onim što nemaš i što ne možeš imati, već se fokusiraj i učini najbolje od onoga što imaš.

Ana Marija Čović

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.