Libar

Dalmaciji treba barem još jedan nogometni prvoligaš

Dalmatinski igrači oduvijek su zamašnjak hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Bilo je tako 1998. godine kada su Vatreni šokirali svijet i osvojili broncu, a još je veći udio Dalmatinaca bio 2018. godine kada su naši nogometaši predvođeni najboljim igračem svijeta te godine Lukom Modrićem, Dalmatincem iz Zadra, stigli do svjetskog srebre.

I dok naša regija daje neke od najboljih nogometaša svijeta, istovremeno daje samo dva hrvatska prvoligaša. A do ove sezone i ulaska Šibenika, davala je samo jednoga. To je veliki problem hrvatskog nogometa koji bi u godinama pred nama mogao doći na naplatu.

Bez jakih dalmatinskih klubova nema ni jakog hrvatskog nogometa, to je svakome jasno. Četiri člana generacije iz 2018. (Modrić, Subašić, Vrsaljko i Livaković) ponikli su u Zadru. A znate li gdje je Zadar sada? Treba vam da se sjetite? Pa recimo to ovako… Zadar je na dnu i veliko je pitanje hoće li se, uz svu dobru volju i elan ljudi, ikad više uspjeti podići gdje je nekad bio.

Dinamo igra najbolju europsku sezonu u svojoj povijesti, a ključni igrači pohoda na Europa ligu su Šibenčanin i kapetan momčadi Ademi, Zadranin Livaković i Metkovac Petković. Dakle, i prvak Hrvatske, zagrebački klub, nezamisliv je bez igrača iz Dalmacije.

A ta ista Dalmacije, podsjetit ću još jednom, daje samo dva prvoligaša u ovome trenutku. S tim što Šibenika vrlo vjerojatno čeka borba za ostanak u ligi do kraja sezone.

Nadu da bi se stvari mogle promijeniti probudilo je Dugopolje. Dugo su vremena bili rame uz rame s Hrvatskim dragovoljcem i nadali smo se da bi mogli postati treći dalmatinski prvoligaš, što bi činilo ipak respektabilnih 30 posto lige. Nažalost, Dugopoljci su izgubili korak i sve je izvjesnije da će u prvu ligu ući novi klub iz zagrebačkog prstena.

U idealnoj bi situaciji u prvoj ligi igrao još najmanje jedan dalmatinski klub iz nekog od velikih gradova (Zadar, Dubrovnik) i na taj bi se način stvorili uvjeti da mladi nogometaši nedaleko od svojih mjesta rođenja ili stanovanja imaju jak klub u kojem bi se mogli razvijati umjesto da čim pokažu prve natruhe talenta odlaze u neki od zagrebačkih klubova.

Još barem jedan dalmatinski klub u prvoj ligi od velikog bi značaja bio i Hajduku jer, ako ništa drugo, imali bi barem jedno bliže gostovanje koje ne bi iziskivalo umor i značajna financijska sredstva za dolazak na njega. A da ne pričamo koliko bi Bijelima značila nekakva suradnja s dalmatinskim prvoligašem u kojem bi imali mogućnost razvijati svoje nogometaše i dobivati ih nazad kao gotove proizvode, nogometaše spremne na izazove prve lige.

Nadam se da iz mojih riječi shvaćate koliko je bitno da Dalmacija ponovno ne ostane na jednom prvoligašu. I ne samo to, nego koliko je bitno da ima još barem jednoga. Nadam se, također, da će oni kojih se ovo tiče shvatiti koliko bi takva situacija bila bolja i da će svi u regiji krenuti raditi u tom smjeru.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.