Libar

Park prirode Dinara

Prije nepuna dva mjeseca golemo područje Dalmatinske zagore dobilo je status Parka prirode postavši tako dvanaestim Parkom prirode i drugim po veličini (odmah nakon P.P. Velebit), površine od čak 63.052 hektara. Obuhvaćajući Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, park se prostire duž granice s Bosnom i Hercegovinom, od izvora rijeke Krke i Cetine, duž plodnih krških polja koja se prostiru podno Dinare i Kamešnice, te pritoka rijeke Cetine.

Od najvišeg vrha Hrvatske Dinare ili Sinjala (1831m), krša oskudnog vodom, preko planinskih pašnjaka do bogatih i plodnih polja te brze i hladne Cetine, ovo područje obiluje florom i faunom. Stanište je to za preko 1000 biljnih vrsta (što je čak petina od cjelokupne flore na području RH) od čega 75 nacionalnih endema i preko 25 endemskih životinja i raznih ugroženih vrsta. Također, područje je to koje obiluje i arheološkim nalazima, posebice kulturnim i povijesnim nasljeđem iz razdoblja srednjeg vijeka. 

Dobivanje statusa Parka prirode ulijeva nadu lokalnom stanovništvu, naime, to je područje koje je najsnažnije u Dalmaciji, ali i Hrvatskoj pogođeno depopulacijom. Razvitkom sportskog, pustolovnog i seoskog turizma i oživljavanjem poljoprivrede taj negativni trend moguće je ublažiti.  Također, ovaj status zaštite ulijeva nadu i u bolje očuvanje ovog krajolika koji je nerijetko bio pogođen požarima u kojima su već izgubljene neke biljne i životinjske vrste.

Bilo da ste ljubitelj planinarenja, biciklizma, ribolova ili jednostavno tražite destinaciju za izlet koja vam je nadohvat ruke, Park priroda Dinara je odličan odabir. Neki od lokaliteta koji se svakako isplati posjetiti su izvor rijeke Cetine i crkva Svetog Spasa, kanjon rijeke Krčić i slap Krčić, Mali i Veliki Rumin, izvor rijeke Grab i mlinice, ali i umjetno jezero Peruča, koje je, iako se ne nalazi u sastavu Parka, odlična lokacija za veslače i ljubitelje rekreacijskog ribolova.

Franjo Ante Plazibat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.