Libar

Shopping teens

Pojam shopping zaživio je krajem dvadesetog stoljeća, kada su se sve više počeli razvijati shopping centri u kojima se nalazi niz maloprodajnih trgovina. Danas je shopping mnogima dio svakodnevnice, bijeg od stvarnosti i način rješavanja problema.

Kao i većina djevojaka, obožavam shoppingirati. No, kao učenica, nemam vlastiti izvor novca kojim bih mogla financirati praćenje najnovijih modnih trendova. Za mene je shopping opuštanje, kreiranje i stvaranje. Sve te modne kombinacije koje vidim na Instagramu i ostalim društvenim mrežama imam priliku isprobati u trgovini. Razvijam vlastiti stil i kritičko razmišljanje. Na nekoliko sati pobjegnem od stresa u neki daleki svijet krpica svih boja i dezena. 

Može li shopping zaista riješiti probleme i hoće li novi par cipela maknuti tugu s našeg lica? Hoće, ali na jako kratko vremensko razdoblje. To je jedan sasvim jednostavan zaključak proizveden iz same činjenice da novac ne može kupiti sreću. No, shopping i praćenje mode može stvoriti osjećaj pripadnosti, pomoći u pronalaženju vlastitog mišljenja i stava. 

Shopping više povezujemo s djevojkama, iako je i muški dio društva sve bolji i bolji u pokazivanju interesa za modu. Mladi danas najčešće kupuju odjeću u high street trgovinama, od kojih najviše u Zari, Mangu, Stradivariusu, H&M-u… Čini se kao da je sve postalo nadmetanje tko će imati više, bolje, ljepše, skuplje… Prateći slavne osobe i „influencere“, svatko se ima želju pokazati i dokazati u društvu. Odabir odjeće stoga je postao pravi zanat na kojemu mnogi dobro zarađuju, iako se u današnja vremena može svašta kombinirati, čak i uzorci i materijali za koje nikada ne biste rekli da se mogu spojiti.

Sam tijek shoppinga složen je i dugotrajan proces ako ste jedna prosječna djevojka koja je došla u potragu za, primjerice, novim trapericama ili tenisicama. Potrebno je obići svaki kutak dućana, onako detaljno i s puno pažnje, a ako vrijeme dozvoli, i dva puta. Jer najbolje se stvari uvijek nekako ne uoče iz prve. Zatim, nakon što je odluka pala na nekoliko pari hlača, tri-četiri majice i još toliko košulja, valja poći u garderobu i to sve isprobati. Tu se izgubi, odnosno, ispravnije je reći provede (nijedna djevojka nikada vam neće reći da je vrijeme izgubila u shoppingu) najmanje pola sata. Nerijetko se dogodi da nijedna od stvari nije po mjeri i nije onakva kakvom ste ju vidjeli na prvi pogled. Potraga se nastavlja dalje, u ostalim trgovinama, i isti proces ponavlja se iznova i iznova, sve dok se konačno ne stvore one savršene, koje kao da su sašivene baš za tebe. Osjećaj ispunjenosti i uspjeha tada oboji cijeli dan, jer što može biti ljepše od zadovoljne žene!?

Koliko se često shoppingira, ovisi o financijskoj situaciji. Neki će tako svakog dana doma doći s vrećicom u kojoj se krije nova majica, dok će drugi u kupovinu jednom ili dvaput mjesečno. Smatram da svatko ima pravo izbora, no isto tako mislim da nije u redu, ako nemamo vlastite prihode, roditelje opterećivati sitnicama bez kojih se može. 

Za kraj, što uopće znači biti dobro odjeven? Složila bih se da to u potpunosti ne ovisi o cijeni i marki odjeće. Ona treba biti odraz naše osobnosti i našeg karaktera. Lijepo je kada biramo primjerene komade odjeće, koji su u skladu s našim godinama i statusom. Nije ni bitno koliko je velik naš ormar niti koliko vješalica u njemu visi. Na kraju krajeva, odijelo ne čini čovjeka. Najljepše se duše kriju u onima gdje biste to najmanje očekivali. 

Laura Renić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.