Libar

Pasija

The Passion of the Christ
drama
SAD
IMDb: 7.2

Glumci: Jim Caviezel, Maia Morgenstern, Christo Jivkov, Francesco De Vito, Monica Belucci, Mattia Sbragia, Toni Bertorelli, Luca Lionello, Hristo Shopov, Fabio Sartor
Režija: Mel Gibson
Scenarij: Mel Gibson, Benedict Fitzgerald

Produkcija: Icon Productions
Godina: 2004.
Trajanje: 127˙

Radnja filma smještena je u šumovitom Getsemanskom vrtu. Isus iskorištava svaku preostalu sekundu kako bi se  pomolio Bogu dok njegovi učenici Petar, Jakov i Ivan spavaju ne shvaćajući da će ga uskoro jedan od njihove braće izdati. Sotona, polako se ukazujući u androginoj formi počne iskušavati Isusa, navodeći ga kako nitko nije dovoljno jak da  može podnijeti teret koji Bog od njega traži; trpjeti i umrijeti za grijehe čovječanstva.  Na sudu, unaprijed osuđen, Isus se moli za spasenje svog slijepog naroda te im pokušava reći da je on jedini put do vječnog spasenja, no narod to ne shvaća. Kajaf, u nemogućnosti osuditi nekoga na smrt, dovodi Isusa pred Poncija Pilata nadajući se da će ga osuditi na smrt, no nakon razgovora s Isusom uvidio je da je Isus pošten te nevin čovjek te je zapovjedio da se Isus kazni, no ne smrtno. Kajaf, nezadovoljan Isusovom sudbinom, ponovno dolazi do Pilata tražeći Isusovo javno sramoćenje, smrt na križu. Pilat, nemoćan i u strahu od gubitka položaja pristaje na Kajafove zahtjeve ne shvaćajući da je Isusu napravio uslugu jer će jedino na taj način narod saznati istinu.

Na zanimljiv način ispričan Isusov put od dvanaest križnih postaja. Iako je izazvao kontroverze zbog nekih brutalnih scena, film nam ipak zorno pokazuje kako zauvijek postoji „osoba“ koja neće odustati od čovječanstva jer, iako nemoćan i tjelesno mrtav, Isus izdvaja svoju psihičku snagu i volju i dolazi do posljednje postaje, križa, te umire kako bi spasio nas, dan danas slijepe i jadne ljude koji ne znaju cijeniti žrtvu ni odricanje koje je Sin Božji napravio za nas. Poziva nas da uvidimo naše svakodnevne greške tj. da više ne budemo oni koje prave greške, već ih ispravljaju dokazujući kako posljednjih 2021 godina nisu bile uzaludne.

Večeras iskoristite priliku i pogledajte film koji gađa u dušu na jednoj našoj dalekovidnici.

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.