Libar

Rođendani-društveni događaj bez premca

Rođendani su društveni događaji kojima od malih nogu slavimo svoje postojanje i učimo se kako dalje u životu dostojno proslaviti razne uspjehe i događaje. Oni su zabavan način privlačenja pozornosti na sebe i dobivanja poklona. Jer, ne lažimo se, uvijek je lijepo kad nas netko daruje. Većina nas baš voli ovakve proslavice, voli taj šušur i iščekivanja, ali ima i onih kojima to sve predstavlja neku obvezu i iziskuje napor. Pronalazim se u potonjima. Naime, od malih nogu mi je sav taj šušur izazivao nelagodu. Kad bi mi mama tih davnih osamdesetih pravila onu čokoladno-orašastu tortu i tjerala me da pospremim sobu u koju ću strpati njih 10 probranih iz zgrade (jer ih više ne bi ni stalo) odmah bih se uznervozila. Jednostavno, do trenutka puhanja u svjećice bila sam na iglama. Hoće li sve dobro proći, hoće li biti dovoljno grickalica za sve, hoću li morati nabaciti lažni smiješak kad opet dobijem isti poklon (čokolade, spomenari, šarene kemijske)? I što sam više odrastala, osjećaj je rastao i u meni. Sada kada sam i sama majka, razumijem nervozu svojih roditelja.

Od prvog rođendana kada dolaze kumovi i uža obitelj, kada stan mora blistati, a najmanje dvije torte čekati namještanje ispred objektiva, do sređivanja djeteta u skupocjene krpice koje se odabiru baš za taj trenutak, rođendani malog djeteta iziskuju neviđenu logistiku. No, moderno doba donijelo je malo olakšanje. Apsolutno sve moje prijateljice dijele isti princip. Od drugog do sedmog rođendana svoje djece kućno ognjište zabranjena je destinacija. Rođendaonice su biznis koji je zadnjih godina procvjetao. Nema kvarta koji ih nema, cijene su održive „plati pa se rugaj“, sve onda može, dovedeš dijete, dvije animatorice zabavljaju ekipu, a mame i tate piju kavu u prostoriji pokraj. Kuća ostane pošteđena. Kako je moje prvorođeno rođeno u ciču zimu, ta mi je opcija uvijek bila jedina. Ali, dogodio se previd. Naime, za treći rođendan nisam na vrijeme rezervirala termin i ostala sam kratkih rukava. Stan je bio podij za urnebes i još uvijek godinama poslije imam noćne more od te eskapade. Oporavak teče. Ovima kojima su djeca rođena ljeti bar ostaje opcija postavljanja plastičnog stola na livadu u parku i puštanja krda na rastrčavanje. Nema gdje ih nema, doslovno se ne možete prošetati gradskim šetnicama i parkićima da vam se vaše dijete ne otrgne iz ruku i zatrči prema slatkišima i napuhanim balonima koji tako mame nenamjernike. I nekako tu dobnu skupinu bar možeš i zabaviti. Predpubertetlije se dvoume između MacDonaldsa i kina. I mislim da je to to. Roditelji slavljeniku daju određenu sumu novca koje im je njihovo čedo ispostavilo kao nužnost i isprate ga pogledom polutužnim, poluprijetećim.

Zrela dob, to vam je ono kada prođete sva opijanja uz čašicu previše na raznim tulumima kojih se više ni sjećate pa vam proslave rođendana tih godina budu obavijena nekom maglom, a sve foto dokaze ste uništili čim su i napravljeni, donosi ipak malo ležernija okupljanja. Ženama je hit otići s prijateljicama na pizzu ili neku ugodnu koktel večeru, a muškarcima je opet odveć lako. Piva u omiljenom kafiću za par stotina poznanika koja se ispija tjedan dana (njihovi rođendani traju kao indijska vjenčanja) kulminira odlaskom na janjetinu ili organiziranjem roštilja. Uz još pive! Ovaj period čak i meni paše, sama odlučujem koliko, kada i kuda. I guštam.  Ne znam krećem li se u baš tako određenom društvu, ali ljudi oko mene ne skrivaju svoje godine. Dapače, na društvenim mrežama s osobnih profila vrište brojke koje se obilježavaju, a čestitari nižu hvalospjeve o izgledu i svemu ostalom.

Naši dragi seniori nekako s godinama odustanu od pompe, valjda im sve ove godine koje su proživjeli i nisu donijele Bog zna kakav ludilo provod, ali zato potomstvo uskače. Pa se skupi pozamašan broj rodbine koje ionako vidite samo za rođendan babi ili didi. Pušu se ponovno svjećice, rade se torte, nazdravlja pjesmama. I krug života se nanovo zatvara. Možda ću i ja jednog dana s radošću puhati svjećice i sjećati se mnogih radosti. Tome rođendani i služe, da slave život!

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.