Libar

Međunarodni dan sporta za razvoj i mir

Sve škole imaju svoj dan, najčešće određen prema posebnom datumu za pojedinu instituciju, dan otvaranja, osnivanja, rođenja osobe po kojoj škola nosi ime, prvi ili zadnji dan nastave i sl. Pojedine obrazovne institucije su za Dan škole izabrale neki od dana koji obilježava  cijeli svijet: Dan planeta Zemlje, Dan zaštite okoliša, Dan ljudskih prava, Dan mira … Ipak, najveći broj njih Dan škole povezuje s Danom sporta u koji uključujemo i predlažemo Međunarodni dan sporta za razvoj i mir (MDSRM). Radi se o proslavi snage sporta za pokretanje društvenih promjena, razvoja zajednice i poticanja mira i razumijevanja.

Kada je nastao, kada se obilježava i što predstavlja navedeni dan?

U sjedištu Ujedinjenih Naroda u New Yorku, 23. kolovoza 2013. godine, Glavna skupština je 6. travnja proglasila Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir (MDSRM) – odluku koja predstavlja povijesni korak u prepoznavanju globalne moći sporta i njegov veliki potencijal u pokretanju pozitivnih društvenih promjena. Sport ima moć mijenjati svijet, posjeduje temeljno pravo, snažno sredstvo za jačanje socijalnih veza i promicanje održivog razvoja, mira, solidarnosti i poštovanja.

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) u suradnji s Hrvatskim društvom za Ujedinjene narode (HDUN) i Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) svake godine obilježava MDSRM zajedničkim turnirom u malom nogometu i košarci, rekreativnim stolnim tenisom te bubble footballom koji se odigrava na Zagrebačkom velesajmu.

Svi sudionici potpisuju certifikate obećanja za stvaranje partnerstva u postizanju Globalnih ciljeva održivog razvoja te slijedi zajedničko fotografiranje podizanjem bijelih kartona, kojima se simbolično podržava međunarodna akcija “White Card”. Kao referenca na žuti i crveni karton u svijetu sporta, od 2014. „WhiteCard“ je simbol koji predstavlja pozitivnu snagu sporta za mir i socijalnu uključenost. Njime se želi istaknuti i skrenuti pozornost na priče pojedinaca kojima je sport diljem svijeta pozitivno utjecao na život.

Kroz jedinstvene individualne vještine i kolektivnu snagu provodi se okupljanje i dijele kreativni načini za poboljšanje zdravlja i dobrobiti kroz sport. Tjelesna aktivnost nema alternative kad je u pitanju zdrav način života, a najkvalitetnije ga provode školske ustanove. U vremenu “novog normalnog” izazvanog Covid krizom zbog koje je online nastava preuzela dominaciju, možemo samo pozvati sve učenike i studente da budu aktivni, zdravi i pokažu solidarnost u razdoblju tjelesnog i društvenog distanciranja. Taj će timski duh pomoći svima nama da zajedno prođemo kroz trenutne izazove. Slijedom okolnosti vezanih uz COVID-19 i preporučene mjere opreza, obilježavanje Međunarodnog dana sporta za mir i razvoj se provodi u otežanim okolnostima u kojima već drugu godinu u prvi plan izlaze online platforme. Za godine koje slijede i buduća vremena u kojima će se vratiti, nadamo se “staro normalno”, Međunarodni dan sporta za razvoj i mir (MDSRM) bi trebao biti poveznica ključnih komponenti: obrazovnih institucija kao NOSITELJA + sporta kao SREDSTVA = razvoja i mira kao CILJA “koji ne bira sredstva”!

Robert Donis

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.