Libar

Sakrament potvrde

Vrijeme je krizme, u kojem slijedi priprema u kojoj sudjeluje cijela obitelj. Pritom se zanemaruju osnovni postulati vjere koji sveti sakrament znaju pretvoriti u slavlje nedostojno veličine i značenja događaja u životu mladoga čovjeka.

Što je sakrament potvrde i kakvu ima simboliku?

Sakramentom potvrde  krštenici su obdareni na poseban način jakošću Duha Svetoga koji ih čvrsto veže uz Crkvu da bi kao pravi Kristovi svjedoci riječju branili i promicali, a životom živjeli svoju vjeru. Tim sakramentom osoba prima dar Duha Svetoga.

Potvrda označava jačanje, učvršćivanje vjere. Kod krštenja djeteta roditelji polažu vlastitu ispovijest vjere, obećaju da će dijete odgajati u vjeri, no kod potvrde se vjera traži od samih potvrđenika. Što se u dubini krštenja dogodilo, treba u potvrdi dalje razvijati i jačati.

U obredu Potvrde susrećemo znak pomazanja. Pomazanje, prema biblijskom i starodrevnom simbolizmu, obiluje brojnim značajkama: ulje je znak obilja i radosti, čisti, čini gipkim, znak je ozdravljenja jer liječi udarce i rane, ono čini da pomazanik zrači ljepotom, zdravljem i snagom. Sva ta značenja otkrivaju se i u sakramentalnom životu: 

  • pomazanjem katekumenskim uljem prije krsta označava čišćenje i jačanje,
  • pomazanjem uljem bolesnih označava ozdravljenje i okrjepu,
  • pomazanjem svetom krizmom poslije krsta, u potvrdi i ređenju, znak je posvećenja.

Potvrđenik ovim pomazanjem prima i biljeg, pečat Duha Svetoga. Pečat je simbol, raspoznatljivi znak jedne osobe, znak njena autoriteta, vlasti nad nečim. Pečat Duha Svetoga nije utisnut u tijelo, nego u ljudsku dušu. Posvećenje svete krizme obavlja biskup za svu svoju biskupiju na Veliki četvrtak, u Misi posvete ulja. Biskup nad okupljene krizmanike najprije širi ruke. Taj je čin već od apostolskih vremena znak dara Duha Svetoga. Potom slijedi bitan obred sakramenta, a sastoji se u pomazanju krizmanim uljem potvrđenika na čelu uz riječi: „Ime osobe“, Primi pečat dara Duha Svetoga.

Potvrda je jedan od sakramenata kršćanske inicijacije tj. daje se samo jednom. Potvrda nije bezuvjetno potrebna za spasenje, no utiskuje u dušu neizbrisivi duhovni biljeg.

Učinci potvrde

Potvrda pridonosi rastu i produbljenju krsne milosti:

  • dublje nas ukorjenjuje u božansko posinjenje
  • čvršće nas sjedinjuje s Kristom
  • umnaža u nam darove Duha Svetoga
  • usavršuje našu vezu s Crkvom
  • daje nam osobitu snagu Duha Svetoga da možemo svoju vjeru riječju i djelom braniti i širiti.

Većina se današnjih teenagera krizma samo iz jednog razloga, materijalnog, tj. poklona koje dobiju prilikom krizme (potvrde), no time nedostojno primaju sakrament, čime čine teški grijeh- svetogrđe. Postavlja se pitanje za one koji nisu našli svoj put vjere trebaju li dvaput razmisliti čine li to svjesno, zbog sebe ili pak jer su im roditelji zapovjedili. Usredotočiti se na tulumarenje i kupovanje skupe odjeće i obuće je pogrešno, ispravno je skromno stati pred Isusa i primiti posljednji sakrament kršćanske inicijacije dostojno i pravedno jer na kraju krajeva, odijelo ne čini čovjeka!

UTISNITE OVE MOJE RIJEČI U SVOJE SRCE I SVOJU DUŠU.

Pnz 11, 18

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.