Libar

Jadran 1920-2020

JADRAN 1920-2020
Mario Garber
Nakladnik: ŠD Jadran
Split 2020.

Vaterpolski klub “Jadran” je nastariji vaterpolski klub iz Splita i uz VK Jug i VK Mladost najbolji hrvatski klub, koji ima posebno značenje i važnost za grad i građane Splita. Klub sa Zvončaca je dvostruki europski prvak iz ratnih 1992. i 1993., čak devet puta su osvojili jugoslavensko prvenstvo (posljednje 1991.), a 11 puta bili doprvaci. U prvenstvu Hrvatske su četiri puta bili doprvaci, a u dva navrata igrali finale kupa. U Splitu biti “jadranaš” znači prestiž, pa je imati knjigu koja govori o stogodišnjici sportskog društva i kluba svojevrsna obaveza.

Mario Garber,  poznati novinar i spisatelj koji već desetljećima aktivno prati splitski sport, kreirao je djelo u pričama koje prelaze povijest stogodišnjaka. Autor na preskok prati povijest i dosege Sportskog društva Jadran ne zanemarujući plivački klub, ali i naglašava budućnost. Jadran je prošao put pun uspona i padova, od trofejnog kluba u godinama svog početka i prvim desetljećima u socijalističkoj Jugoslaviji, 30-ak godina zatišja, pa Eurovrh početkom 1990-ih, te padanje u financijski ponor – pred stečaj i povratak u hrvatski i europski vrh. Resetirani Jadran, doživjeti stotu, Plivački Kukoč i Rađa, Mladić dida Jadran, Sto koluri daje more, Jadran i Split, Mit i motiv ostarjelih Jadranaša, Olimpijski kvintet, Flota jadranaša podnaslovi su u stilu Garbera koji suptilno naglašavaju sadašnjost i budućnost temeljenu na radu s mladima, po čemu je Jadran i najpoznatiji.

Knjiga je moderno grafički dizajnirana, obrađene su fotografije iz povijesnog albuma kroz presjek najznačajnijih događaja i “jadranaša” koji su ostavili pečat. Djelo zaslužuje biti dio bogate zbirke koja svjedoči o istini da je Split najsportskiji grad na svitu!

Budućim generacijama ostaje u nasljeđe društvo i klub koji spada u splitski sportski četverac: Hajduk (1911.), Gusar (1914.), Jadran (1920.) i Labud (1924.)!

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.