Libar

Kako su nam potezom pera ukrali i prošlost i budućnost

Nikada nisam bio od onih koji bi za nedjeljnim ručkom s obitelji ili na nekom druženju s prijateljima ulazio u priče ‘što bi bilo da je bilo’. Ne znam i ne želim znati što bi bilo da sam ostao s prvom ljubavi, što bi bilo da Hajduk u nekoj bitnoj utakmici nije dobio rani gol… Jer realno, ništa se od toga nije ni dogodilo. Ipak, jedna me stvar, kada je sport u pitanju, jako muči. Što bi bilo da je Šibenka postala prvak Jugoslavije u košarci 1983. godine?

I ne pitam se to tek tako. Za mene, ali i za svakog tko voli košarku, Šibenka je postala prvak Jugoslavije tog 9. travnja 1983. godine. Dražen je zaista pogodio ona bacanja, završilo je rezultatom 83:82 i prva povijesna titula stigla je u Krešimirov grad. Ili, kako su ga tada zapravo svi zvali, Draženov grad.

Međutim, neki su ljudi imali drugačije planove. Šibenki je za zelenim stolom oduzeta titula i odlučeno je da se mora odigrati nova utakmica u Novom Sadu. Utakmica koja će odlučiti tko je novi prvak. Šibenčani predvođeni Draženom Petrovićem odbili su putovati na tu utakmicu, nikada nisu vratili zlatne medalje koje su im dodijeljene, a susret je registriran rezultatom 20:0 za sarajevsku momčad i Bosna je postala prvak Jugoslavije.

Pa iako ću ponovno ustvrditi da će za mene prvak Jugoslavije za sezonu 1982./83. biti Šibenka, povijesne knjige i povijesni razvoj zbog toga će biti potpuno drugačiji, a mi ćemo se s pravom zapitati što bi bilo da je bilo pravde?
Šibenka tih godina nije bila bilo tko u europskoj košarci. Baš te sezone, kao i onu prije u finalu Kupa Koraća (pandan nogometnom Kupu UEFA-e), poraženi su od Limogesa, a naslov prvaka pravedno osvojen trebao ih je voditi u Kup europskih prvaka gdje su se imali boriti za najveći trofej. Onaj namijenjen prvaku Europe.

Bosna je iduću sezonu završila kao četvrta momčad starog kontinenta, a Šibenka je još samo par godina bila momčad koja je značila nešto u jugoslavenskoj košarci da bi 1989. ispala iz prve lige pa se potom vratila i još jednom ispala u posljednjoj sezoni zajedničke lige. A bi li se možda povijest drugačije pisala da je Šibenka zaista zaigrala u Kupu prvaka? Bismo li danas o Šibenki pričali kao o Jugoplastici?
Što bi bilo da je umjesto Bosne Kup prvaka zaigrala Šibenka? Što bi bilo da su se na megdanu Romi i Barceloni našli Petrović  i društvo? Što bi bilo da se Šibenka kao prvak dodatno pojačavala u sezonama koje su uslijedile?

Sva ova i još mnoga druga pitanja ostat će zauvijek neodgovorena. Ali ovog puta ne zato što Šibenka nije bila prvak. Nego zato što je Šibenki netko potezom pera ukrao naslov i spriječio da jedan mali grad na jadranskoj obali pokaže što zna u konkurenciji s najboljima u Europi.
A nama dao vječnu temu za nedjeljne obiteljske ručkove i druženja s prijateljima. Što bi bilo da je samo bilo pošteno?

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.